Top

Volt egyszer egy jógastúdió

voltegyszer

Volt egyszer egy jógastúdió

Már régóta ígérem, hogy megírom a Mandala Jógastúdiók keletkezésének történetét, de valahogy nehezen fogtam neki. A múlt és a jövő helyett jobban szeretek a jelennel foglalkozni. Mégis jó néha visszanézni, honnan jöttünk, hogy tisztább legyen, merre tartunk…
 
Némi üzleti és sport tapasztalattal, néhány év jógagyakorlás után kerültem egy olyan élethelyzetbe, hogy döntenem kellett, merre tovább. 8 évig vezettem egy mexikói ezüstékszerekkel kereskedő bolthálózatot, utána 3 évig egy reform éttermet, mindkettőt elég sikeresen, de végül elég lett, kiszálltam minden üzleti vállalkozásból. Volt lakásom, némi tőkém, valamennyi tapasztalatom, és egy erős vágy bennem, hogy meg akarom tudni, mi értelme ennek az egésznek, amit életnek hívunk. Mivel nem volt számomra egyértelmű, merre is kellene indulnom, ezért praktikusan álltam a kérdéshez: elkezdtem egészségesebben élni, kerestem a hasonló érdeklődésűek társaságát, sokat olvastam, illetve egyre többet jógáztam. Beiratkoztam egy jógaoktató képzésre is, amit a Padma jógastúdió indított, és a rendszerfüggetlen jóga mellett OKJ Sportoktató – Wellness Instruktor végzettséget is adott.
 
A képzés elvégzése után otthon átrendeztem az egyik szobát, és barátoknak tartottam jógát adományos alapon. (Emlékszem, az első gyakorlók közt volt Haklik Márti is, aki évekkel később elindította a Gerilla jóga mozgalmat.) Ez a megoldás nem lehetett tartós, ezért keresgélni kezdtem egy megfelelőbb helyet. Egy barátom ajánlott egy kis alagsori helyiséget, aminek alacsony volt a bérleti díja, és alig kellett költenem felújításra. Azzal a gondolattal béreltem ki, hogy úgyis gyakorlok reggel és este, ha jön valaki, tiszta haszon, a költségeket talán csak kitermelem valahogy. Így nyitott meg a Szalmás Piroska utcában az első Mandala Jógastúdió.
 
Eleinte sokat jógáztam egyedül, és sokszor tartottam jógát 2-3 embernek. Természetesen készítettem honlapot, szórólapoztam is, de hirdetésre nem nagyon költöttem. Elsősorban barátok, ismerősök, majd az ismerősök ismerősei jöttek, az esti órákra egyre többen. Néha meghívtam más jógaoktatókat is órát tartani, a termet is kiadtam, ha volt rá igény, de valahogy senki nem maradt hosszabb ideig. Viszont első tanítványaim egyike, aki szinte minden nap jött gyakorolni, egyre ügyesebb lett, olyannyira, hogy megkértem, helyettesítsen néha. Mivel pedagógus volt, nem jelentett számára kihívást a tanítás, ezért egyre több saját órát kapott, és amikor megszűnt a munkahelye, főállású jógaoktató lett. Ő volt Juhász Sarolta, aki azóta is, lassan 15 éve mellettem van. Bár nemrég családostul a Őrségbe költöztek, rendszeresen feljár tanfolyamokat tartani, és most is őt tekintjük a Nőijóga irányzat vezetőjének.
 
A leglelkesebb gyakorlók közül sokan jelezték, hogy az oktatás is érdekelné őket, ezért jógaoktató képzéseket indítottam, először Wellness jóga, majd Gerincjóga, illetve Hatha jóga irányban. Az első képzésekről több olyan jógaoktató is kikerült, akik azóta is fontos szerepet töltenek be a Mandalában: Gyöngyvér az oktatóképzések felelőse, Szikszay Andi a cég irányításában vesz részt, Hédi és Csabi hozta létre a pécsi Mandalát, Kitti a szegedit, Kori a Flow irányzaton és a jóga videókon dolgozik, Istók a könyvkiadások mellett a jógaelmélet felelőse, Anna a szövegek írását és felügyeletét vállalta. Mind tulajdonosként járulnak hozzá a Mandala fejlesztéséhez olyasmivel, amihez legjobban értenek, amivel a legszívesebben foglalkoznak. És ahogy egyre több értékes ember csatlakozik a csapathoz, úgy nőnek a lehetőségeink is. Mandalás jógaoktató a grafikusunk (Edina), a gyógytornászunk (Lilla), még a pénzügyesünk is (Vera). Vannak olyan tanítványaink, akik szeretnének saját jógastúdiót nyitni, és szívesen csatlakoznának a Mandala hálózathoz – amennyiben megfelelnek a szakmai elvárásoknak, segítünk nekik egy modern, mind szakmai, mind üzleti szempontból színvonalas stúdiót üzemeltetni.
 
Nem elsődleges célunk a növekedés, de örülünk, ha minél több emberhez eljut a jóga rajtunk keresztül. A jóga oktatását tekintjük hivatásunknak, de olyan korban élünk, amikor nem lehet kikerülni az online média használatát, az adminisztrációt, a pénzügyi stabilitás tervezését, és még számtalan kisebb-nagyobb elintézni valót, ami biztosítja egy vállalkozás sikeres működését. Igyekszünk megőrizni a humorunkat és a kreativitásunkat, hiszen azért kezdtünk el a jógával foglalkozni, hogy egy jobb, teljesebb életet éljünk, de a mottónk, ami a Mandalát egy kis alagsori teremből egy tucatnyi jógastúdiót összefogó jógaiskolává tette, talán mégis ez lehetne:
 
A dolgokat rendesen meg kell csinálni. 🙂
 
 
Szerző: Németh Gergő

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment