Top
Mandala Jóga Online / Életmód  / #NOWASTE NOVEMBER
bwt_cover

#NOWASTE NOVEMBER

Attól tartok, sokak számára egyáltalán nem tiszta, hogyan járulhatnak hozzá a leghatékonyabban a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Szerintem:
 
1. Mutass jópéldát!
 
Nem kell feltétlenül vegánként, csomagolásmentesen és csak biciklit használva élned. De könnyedén megteheted, hogy jóval kevesebb húst és feldolgozott élelmiszert fogyasztasz, ésszerűen használod a műanyag eszközöket, és nem furikázol vagy repkedsz feleslegesen fosszilis üzemanyagot használó közlekedési eszközökkel.
 
Ezzel egyfelől csökkented az ökológiai lábnyomodat, másfelől hatással vagy mások hozzáállására. Sajnos az egyéni cselekvés hatása elenyésző, és talán nincs is már időnk arra, hogy társadalmi szintű változások bekövetkezhessenek, de minél jobban közelítünk a kritikus tömeg eléréséhez, annál nagyobb nyomás alá kerülnek a politikusok!
 
2. Igyekezz hatással lenni a döntéshozókra!
 
Választások előtt hangsúlyozd minél több helyen, hogy a legklímatudatosabb pártra szavazol. Olvass hiteles, tudományosan elfogadott írásokat a klímaváltozás hatásairól, illetve a megoldási lehetőségekről, hogy tájékozott legyél, és ne higgy el sületlenségeket. Szervezkedj, hallasd a hangod, élj a gyülekezési jogoddal! Minél többen teszik egyértelművé, hogy a klímaváltozás elleni lépések megtétele számukra kiemelkedően fontos cél, annál nehezebb lesz a döntéshozók számára figyelmen kívül hagyni, vagy akár tagadni ezeket.
 
Persze a kisemberek kis hatással vannak a fontos döntések meghozatalára, de hát ugye alul a víznek árja, és a forradalmak (még ha itt nem is a hatalomátvétel a cél), váratlanul szoktak kitörni.
 
Apró lépések a jógastúdiókban
 
Talán ti is észrevettétek, hogy sok jógastúdió igyekszik lépéseket tenni a hulladékmentes működés felé, mi például:
 
• kivezettük az órarend kártyákat, helyette letölthető formában is feltettük a honlapra
• nem használunk szórólapot
• szelektív hulladékgyűjtőket tettünk ki
 
+ VÍZSZŰRŐ KANCSÓK A JÓGASTÚDIÓKBAN! A műanyag vizes palackok helyett vízszűrős kancsókat használunk, így tisztább vizet ihatunk gyakorlás után, és kevesebb hulladékot termelünk.
 
Tudom, hogy ezek apró lépések, de csak így indulhat el egy globális szemléletmód váltás.
 
 
Szerző: Németh Gergő

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.