Top
Mandala Jóga Online / Filozófia  / Nézünk, mint a moziban – látvány és valóság
aamozi

Nézünk, mint a moziban – látvány és valóság

Amikor a moziban egy filmet nézünk, elfeldkezünk a vászonról, amire a képeket vetítik. A különböző filozófiák egyik legfontosabb kérdése éppen ez – mi a valóság: a film vagy a vászon?
 
A válasz egyáltalán nem evidens. A néző számára, aki belefeledkezett a filmbe, a film az egyetlen valóság, a vászon egyáltalán nem jelenik meg a gondolataiban, tehát jogosan állíthatjuk, hogy ebben a pillanatban nem képezi az ő valóságának részét. Ugyanakkor a film csupán a vászonra vetített képek összessége, és ezeknek a képeknek a vászon adja a megjelenés lehetőségét. Tehát azt is jogosan állíthatjuk, hogy a vászon a néző valósága, a film pedig csupán egy, az elméjében létrejövő élmény, ami elvonja a figyelmét a valóságról.
 
Ezzel a hasonlattal gyakran írják le az ember tapasztalati világának, illetve az ezt lehetővé tevő tudatosságnak a viszonyát. Lekötnek bennünket az elmében létrejövő élmények, és elfeledkezünk az élményeket megelőző, az érzékelést, tapasztalást, gondolkodást előhívó tudatosságról.
 
A mozis példa remekül szemlélteti azt a jelenséget, ahogy az ember a tapasztalati világot éli meg valóságként, azonban – mint minden hasonlatnak – megvannak a korlátai, ezért nem szerencsés továbbvinni a gondolatmenetet. Míg a vászon tudatosításához ugyanaz a tapasztaló én szükséges, mint a film élvezetéhez, a tudatosság minden elmebeli tevékenységet megelőz, így a a tapasztaló ént is. Egy olyan filmet nézünk, ami soha nem áll le, és minden tapasztalásunk, még a legspirituálisabb is, még a legmélyebb meditáció üressége is, még a megvilágosodás egységélménye is, mind a film részei. Az elme számára kizárólag az elmében keletkező élmények megragadhatók, a tudatosság mindig megközelíthetetlen marad. A szabadság nem egy elmeállapot, hanem a valóság természete.
 
Mindezekből pedig az következik, hogy nem kell semmit tenned a szabadságért. Nem kell folyamatosan a vásznat keresned, nyugodtan élvezheted a filmet. Elég, ha tudod, mi a valóság és mi a film.

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.