Top
Urbán Jógi Live / Szerzők  / Anna  / Nem a kor teszi a jógát
senior_fb3-01

Nem a kor teszi a jógát

Vajon milyen az ideális élet? Szeretettel és elismerésekkel teli? Traumamentes? Hiányérzet-nélküli? Vagy éppen ellenkezőleg: vágy nélküli? Talán pont annyiféle ideális élet van, ahányan vagyunk. Egy összetevő azonban bizonyosan elengedhetetlen, és ahogy telik az idő, egyre fontosabbá válik: az egészség.
 
Egy valóban ideális életben talán nem is kell tenni semmit az egészségért, hiszen nem teszünk semmit az egészség ellen sem, így minden egyensúlyban van. Az “eggyel kevésbé” ideális életben, ami viszont már sokunk számára cél lehet, meg kell dolgoznunk az egészség megtartásáért: sokat mozgunk, jókat és elegendőt eszünk, odafigyelünk másokra, értelmes munkát végzünk, folyamatosan fejlődünk. Ez a tudatos életvitel számomra maga a jóga. Amit egyfelől nyilván nem lehet elég korán kezdeni, de szerencsére túl későn sem…
 
Mert akárhány éves is vagy, az idegrendszerre ráfér egy kis stresszoldás, a testre egy kis (vagy több) mozgás, a lélekre pedig egy kevés önszeretet. Ez a tudatos törődés önmagunkkal egyáltalán nem korfüggő, bár másként éli meg egy gyerek, és másként egy nagymama. Miközben mindketten megtalálják benne az igazán fontos dolgokat: a játékosságot, a kísérletezés örömét, a fizikai kihívásokat, a belső biztonságot, az elcsendesülést. Amit a jóga ad, az univerzális, azonban amit megélünk belőle, az szubjektív. Nem csodaszer minden problémára, ugyanakkor mindenki számára gyógyító hatású.
 
Amikor elkezdtem jógázni, irigyeltem azokat, akik már gyerekkoruk óta gyakorolnak. De irigylem azokat is, akik elég bátrak, merészek, nyitottak ahhoz, hogy hatvan felett kezdjenek el ismerkedni a jógával. Hiszen tudjuk, hogy bárki képes jógázni – erős vagy gyönge, fiatal vagy idős, egészséges vagy beteg, mindenki jógázhat. És sok évtizednyi élettapasztalattal talán már könnyebben képes az ember meglátni a jóga lényegét. Ezért is mondják a tapasztalt gyakorlók, hogy hatvan felett “közelebb van” a jóga az emberhez. Talán kevésbé látványos, viszont mélyebb a gyakorlás, és ez sokkal fontosabb.
 
 
Szerző: Braun Anna

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.