Top
Mandala Jóga Online / Szerzők  / Gergő  / Mit tudunk a Napüdvözletről?
napudvozlet-csaturanga-gergo

Mit tudunk a Napüdvözletről?

A legtöbb jógatradíció tanítja a 12 ászana dinamikus, a légzés ütemére végzett gyakorlatsorát, bár számos, egymástól lényegesen eltérő változat ismert.
 
Eredetileg minden bizonnyal egy tantrikus, illetve vallásos gyakorlat volt, a Napnak, mint istenségnek végzett szertartás. Amennyiben imaként szeretnénk végezni, használhatunk meghatározott mantrákat, amelyek recitálása segítheti az isteni lényeg felé való odafordulást, az önátadást egy magasabb minőségnek, tudatosságnak.
 
A modern, vallásosságtól mentes jógagyakorlók inkább ráhangolódásként, bemelegítésként gyakorolják, ilyenkor viszont nagyon is fontossá válik a pontos kivitelezés, a mozdulatok mély anatómiai megértése. A rossz mozgásmintával végzett Napüdvözlet, mivel rendszeresen és többször használjuk ugyanazokat a mozdulatokat, túlterhelhetnek egyes izmokat, sérülésekhez vezethetnek.
 
Melyik a jobb irány: a spirituális vagy a fizikai?
 
Természetesen nem lehet összemérni a két megközelítést. Olyan korban élünk, amikor a vallásosság nem feltétlenül kötelező része az életünknek, viszont nagy szükségünk van a rendszeres, egészséges mozgásra. Egyáltalán nem baj, hogy a jóga egészségmegőrző mozgásrendszerként van jelen az életünkben, és a végső felismerésre való törekvés ritkábban merül fel bennünk. Ez nem a jóga sajátossága, hanem a mienk, gyakorlóké. Persze jó, ha tudatában vagyunk ennek, és a fokozatos fejlődés mellett nyitottak vagyunk a minőségi változásra is.
 
Tapasztalatom szerint a Napüdvözlet egy rendkívül hatékony mozdulatsor, amennyiben megfelelő tudatossággal gyakorolják, viszont a mantrákkal végzett Napüdvözlet valódi vallásosság, a Nap istenként való elfogadása nélkül könnyen válhat valamiféle szerepjátékká, amiben az általunk nagyra becsült jógikat a külsőségekben utánozzuk. Ez lehet szórakoztató, de nem a tudatosság és felismerés felé vezet, csupán menekülés önnön valóságunkból egy fantáziavilágba.
 
Legyünk őszinték magunkkal, és ne várjuk, hogy valamiféle egzotikus szertartások megoldják a problémáinkat. A rendszeres gyakorlás nem csak fizikai fejlődést hozhat, de érettséget, bölcsességet is – már amennyiben elég türelmesek és kitartóak vagyunk.
 
Legyünk valódi jógik, ahelyett, hogy jógit játszanánk.
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa

 

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.