Top
Mandala Jóga Online / Filozófia  / Mit mond Patandzsali a meditációról?
szanadhi

Mit mond Patandzsali a meditációról?

Mit gondolsz, megtapasztalható-e a szamádhi egy mai, modern jógi számára?
 
A meditációnak számtalan megközelítése fejlődött ki az idők folyamán, ezért a jógát gyakorlóknak érdemes megnézni, pontosan mit is ír Patandzsali a Jóga szútrákban.
 
SZAMJAMA: A KONCENTRÁCIÓ ELMÉLYÍTÉSE
dháraná – dhjána – szamádhi
 
A jóga legvégső állapotához vezető nyolc tagból (segédeszközből) az utolsó három, amelyeket belső tagoknak (szamjamának) is nevez Patandzsali, tulajdonképpen egyetlen folyamatot jelöl: amikor a koncentráció (dháraná) elmélyül és zavartalanná válik, akkor létrejön a dhjána állapota, majd fenntartva ezt az egyhegyű figyelmet (ékágra) elérhető a szamádhi – ekkor a megfigyelés tárgya és a megfigyelő már nem különül el egymástól, egyetlen élménnyé olvad, és a tárgy az elme fogalmi szűrőitől függetlenedve, saját, valódi formájában jelenik meg.
 
A szanszkrit szövegnek persze többfajta értelmezése is lehetséges, de azért elég egyértelműen követhető a folyamat:
 
désabandhas csittaszja dháraná 3.1
/A dháraná az elme rögzítése egyetlen dologra./
 
tatra pratjajaikatánatá dhjánam 3.2
/A koncentráció tárgyán való folyamatos, megszakítás nélküli figyelem a dhjána./
 
tad evarthamátranirbhászam szvarúpasunyjam iva szamádhi 3.3
/Amikor ugyanebben (a dhjánában) a tárgy önmaga formájában marad (az elme fogalmi szűrője nélkül), az a szamádhi./
 
A szamádhiról több helyen is értekezik a Jóga szútrák, az astanga (8 tag) leírásánál a szamjama (dháraná – dhjána – szamádhi) a koncentráció mélységének fokozatait jelenti, ami a szamádhi gyakorlással elérhető legmagasabb (vagy legmélyebb) szintje. A szamádhi kifejezést, ugyanúgy, mint a jógát, Patandzsali felváltva használja a végső állapotra, amikor a tudat teljesen kiüresedik (niródha), illetve az ide vezető útra is. Az  astanga (8 tag, mint segédeszköz) felsorolásánál a szamádhi a koncentráció legmélyebb fokozatát jelenti, a szövegben máshol ez csupán egy lépcső, ami a teljes szamádhihoz vezet (aszampradsznyáta vagy nirbidzsa szamádhi).
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa
 
 
Ha érdekel a jóga-meditáció Gergővel, próbáld ki a Rádzsa jógát: szerdánként 10.30-tól és péntekenként 17.30-tól a Mandala Jóga Nyugatiban, vagy gyere el egy Rádzsa jóga minitanfolyamra!

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.