Top
Mandala Jóga Online / Filozófia  / Mit kell tudnod a Rádzsa jógáról?
swami_vivekanand_inspirational_quote3

Mit kell tudnod a Rádzsa jógáról?

Rádzsa jóga – a szamádhi útja
 
A rádzsa jóga, vagyis a „királyi út” kifejezés sok szanszkrit szövegben egyszerűen a jóga legmagasabb fokát vagy legjobb módját jelentette. A kifejezést Szvámi Vivékananda azonos című műve vezette be a köztudatba – a könyv Patandzsdali Jóga-szútráiról szól, ezért ma legtöbben rádzsa jógának a Jóga-szútrákban leírt jóga utat nevezik (bár Patandzsali maga nem használja ezt a kifejezést a szövegben). Számára a jóga egyenlő a szamádhival: a jógi leül, befelé fordítja a figyelmét, és az összpontosítás magas szintjén felismeri önmaga legbenső lényegét, a tapasztalatokon és koncepciókon túli valóságot.
 
A Jóga-szútrákat a jóga alapműveként fogadjuk el, azonban a szamádhi a jógaút céljaként, Patandzsali előtt legalább ezer évvel is ismert volt. A jóga már az ie. 400 körüli szanszkrit szövegekben a szamádhihoz vezető útként jelenik meg, illetve a szamádhi szinonímájaként. Patandzsalinak nem maradt fent saját iskolája, ezért a rádzsa jóga nem különálló jógairányzat, inkább a Jóga-szútrákban leírt jógameditációs gyakorlást, a szamádhi elérését célzó gyakorlatokat nevezzük ma így.
 
A 18. századi Indiában figyelhető meg az a jelenség, hogy több jógaiskolában gyakorolták a gyakorlók felkészítéséhez a hatha jógát, a szamádhi eléréséhez a rádzsa jógát, az elméleti megértéshez pedig a védánta filozófiáját. Ez a megközelítés jutott el hozzánk Nyugatra is, ezért a legtöbb tradicionális irányzat a hatha jóga ászanáit és légzőgyakorlatait tanítja először, csak ezek után a rádzsa jóga koncentrációs és meditációs technikáit, az így elért élményeket az Upanisadok (=védánta) filozófiájával magyarázva.
 


Összefoglalva: A rádzsa jóga az összpontosítás gyakorlása, ami lehetővé teszi az abszolút tudatosság „megtapasztalását”.
 

 
Szerző: Németh Gergő

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.