Top
Urbán Jógi Live / Filozófia  / Mi az egésznek az értelme?!
miazertelme

Mi az egésznek az értelme?!

A jóga elhivatott gyakorlói gyakran rossz szemmel nézik, amit mi itt nyugaton művelünk jóga néven. A jóga üzlet lett. Divat. Tombol az egészségkultusz. A közösségi oldalakon hódít a szépségkultusz. Szekták alakulnak önjelölt gurukkal. Valódi guruk tanítványai bukkannak fel, akik videón látták csak a tanítót. Influencer lehet bárki, aki elég hajlékony. És gyakran olyan üzletemberek állnak mögöttük, akik soha nem jógáztak.
 
Más oldalról viszont a jóga még soha nem kapott ekkora publicitást, még soha nem jutott el ennyi emberhez. Több százmillióan gyakorolják rendszeresen a jóga valamilyen megközelítését. És mindannyian arról számolnak be, hogy jobban érzik magukat gyakorlás után.
 
Talán nem jut el minden gyakorló addig, hogy megértse a jóga végső célját. Valószínűleg sokuknak elég, ha kicsit egészségesebbek és nyugodtabbak lesznek. Bizonyára kevesen fordulnak a fizikai gyakorlástól a jóga filozófiája felé. Vagy ha foglalkoznak is filozófiával, az csupán a felszínes, populáris tanítások recsitálása, a változás valódi igénye nélkül.
 
A hatha jóga éppen ezért népszerűbb nyugaton, mint a jóga bölcseleti megközelítése: praktikus eszközöket ajánl, az alapoktól építkezik, és mindenki olyan ütemben haladhat, ami számára kényelmes. Míg a védikus tanítási módszer a tanítvány szembesítése a végső tanítással, majd ezután következik a tanítás kibontása, addig mi szeretünk a jelen megértésünktől, lépésenként haladni, lassan változni. Természetesen nálunk is vannak sokan, akik a tradicionális formához vonzódnak, azonban ezt is inkább motiválja a csodavárás és a különleges hajszolása, mint a mély elhivatottság.
 
A jóga valóban nem ad többet a legtöbb gyakorlónak, mint némi fizikai aktivitást, azonban lássuk be, erről mi magunk tehetünk. Ilyen kultúrában élünk, ezt hoztuk létre, ezt értjük. A modern ember mélyen materialista, valódi vallása a tudomány, az élete célja a gyorsan, könnyen elérhető élvezet. Ez mindannyiunkra igaz, persze eltérő mértékben. A legtöbben nem igényelnek és nem is értenek másfajta világszemléletet. Számukra még a jóga egyszerű gyakorlatai is nevetségesek. Esetleg még veszélyesnek is tartják, mert nem férnek bele a saját szűk kis világképükbe.
 
Mások érzik, hogy ez az életforma nyomasztó számukra, keresik a kitörési módot, azonban nagyobb kockázatot nem szeretnének vállalni. Számukra tökéletes a heti néhány alkalom, amikor kilépnek a komfortzónájukból, és valami egészen mást csinálnak, ráadásul olyan emberek társaságában, akik hasonlóan gondolkodnak. Azonban közülük kevesen jutnak el odáig, hogy valódi változások mellett kötelezzék el magukat. Ezek a komolyabb gyakorlók elvonulásokra járnak, külföldre utaznak tanulni, életmódot váltanak, beiratkoznak oktatóképzésre, esetleg még egy kis jógastúdiót is nyitnak.
 
De mennyien jutnak el odáig, hogy találnak egy valódi tanítót, aki az élet nagy kérdéseben útmutatást képes nyújtani? Hányan döntenek úgy, hogy nem érdemes másra törekedni, mint megérteni a létezés az értelmét, megtalálni az élet célját, megérteni, mi a valóság és mi csupán képzet? Bizonyára nagyon kevesen.
 
Egyszer egy tanítót megkérdeztek, hogy miért ilyen nehéz gurut találni, miért van ilyen kevés valódi tanító? Azt válaszolta, hogy azért, mert ennyire van igény.
 
A jóga eredetileg a végső megértés útja volt. Ma sokan beérik kisebb eredményekkel is, és hát minden tanító oda vezet, ahol az ő megértése van. Van, akit a testfejlesztés érdekel, és van, aki támogató közösségben szeret énekelni. Keress olyan tanítót, aki azt tanítja, ami téged érdekel. Vagy keresheted azt a tanítót, aki a végső kérdésekre is képes választ adni.
 
Ez nem a jóga vagy a társadalom felelőssége, hanem a tied. A tömegek sosem keresték a végső válaszokat, a jóga (vagy bármely egyéb szellemi út) mély megértése mindig is kevesek kiváltsága volt. Éppen úgy, mint most.
 
De azért inkább a jóga legyen divat, mint bármi más…
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.