Top

Astanga workshop Prágában • Mark Robberds

praga2

Astanga workshop Prágában • Mark Robberds

Már rég nem számolom, hogy hány workshopon és képzésen voltam eddig. Eleinte mindenhol ott akartam lenni, könnyű volt ámulatba ejteni, most is nagy lelkesedéssel indulok egy új tanfolyamra – viszont már nagyon megválogatom, hova és kihez megyek, mire szánok figyelmet, időt és energiát. Mark Robberds workshopjára nagy elvárásokkal mentem – és így is sokkal többet kaptam annál, mint amire számítottam.

 

Alapok haladóknak

 

Egy ászana rengeteg egyszerű mozdulatból áll, a végső póz vagy mozdulat többnyire annyira komplex, hogy a gyakorlók többsége csak azt érzi: ezt nem tudom megcsinálni. Mélyen meg kell érteni az emberi mozgást ahhoz, hogy elemi részeire bonthass egy pózt. A hétvége során pontosan ez történt: apró mozdulatokkal indítottunk, alapelemeire bontottuk a napüdvözleteket, ászanákat és vinyászákat. Lépésről lépésre váltak összetetté a gyakorlatok, és mire egy nehéz gyakorlathoz értünk, minden nagyon egyszerűnek tűnt, sikerült a lehetetlen, vagy legalábbis egyértelmű volt, mi az a kis mozdulat vagy erő, ami hiányzik. A kézenállást például onnan indítottuk, hogyan kell az ujjpercekkel kapaszkodni a talajba, a hátrahajlások előtt mobilizáltuk a gerinc különböző szakaszait, a kiemelések előtt izoláltuk a lapocka mozgását – lehet, hogy mindez egyszerűnek hangzik, de mélységében és összefüggésében megtanítani az alapokat már korántsem kis feladat.

 

Egyszerű, de nagyszerű

 

Azt hiszem Einstein mondta, hogy csak akkor értesz valamit igazán, ha egy hatéves gyereknek is le tudod magyarázni. A jóga és a mozgás egyszerű, nem kellenek hozzá bonyolult elméletek. A kedvenc tanáraim is mindig arra ébresztettek rá, hogy a lényeg egyszerű – és ez igaz a jóga elméletére, az anatómiára, de még a filozófiára is (szerintem). Éppen ezért különösen tetszett, hogy Mark Robberds workshopján nem voltak felesleges körök. Nem csak az instrukciók voltak logikusak és érthetőek, hanem az is, amit a jógáról és a saját gyakorlásáról mondott. Nem voltak frappáns idézetek vagy hangzatos, üzenőfalra való (fél)igazságok, nem ígért csodákat, nem mondta, hogy minden nap hajnalban kell gyakorolni, nem írta elő mit kell tenni, nem sorolt fel szabályokat, csak elmondta, ő milyen utat járt be, és hova jutott vele. Évtizedek tapasztalatát mondta el őszintén és egyszerűen – ez számomra az igazi és értékes tudás.

 

Ne hagyd ki!

 

Elmentem egy astanga workshopra, és sokkal többel tértem haza, mint gondoltam. Ha astangázol, és Mark Robberds arra jár, akkor érdemes találkoznod vele. Reméljük, ha legközelebb Európában jár, jön hamarosan hozzánk is.

Gyöngyvér Pápa
No Comments

Post a Comment