Top

Jógi-e vagy

képek (13)

Jógi-e vagy

Egyre többet találkozom a jógi szóval a legváratlanabb helyeken. Úgy tűnik, nem vagyunk teljesen tisztában a jógi szó jelentésével.
 
Ki nevezhető jóginak?
 
A jógi a jóga gyakorlója, nőnemű alakja a jógini. A probléma gyökere az, hogy a jógát is nehéz meghatározni. Legtöbben a judzs szanszkrit szótőből eredeztetik, ami egységet jelent, bár néha magyar szövegekben találkozhatunk az igázás kifejezéssel is, amit nem igazán tartok indokoltnak. A legtöbb jógaiskola elfogadja azt a meghatározást, hogy a jóga egy Indiából származó bölcseleti és mozgásrendszer.
 
Ebben a kontextusban elfogadható számomra, hogy aki bármely jógaiskola tanítványa, azt jóginak, azaz a jóga gyakorlójának nevezzük. A kérdés csak az, hogy mikortól? Ha valaki egyszer-kétszer ellátogatott egy kezdő jógaoktatók között bizony még sok van, aki nagyon az elején jár a jógivá válásnak.
 
Tehát a jógi ezek szerint a jóga elkötelezett gyakorlója, aki képes volt komoly változásokra az életében a jóga segítségével. Ahogy a gurut, az önmegvalósított tanítót is a tanítványai teszik guruvá, úgy a jóginak is azt a haladó tanítványt hívhatjuk, aki életével, gondolkodásával, gyakorlásának mélységével példát mutathat más gyakorlóknak.
 
Már csak egy kérdés maradt: mi a jóga célja? Amennyiben elfogadjuk, hogy a jóga célja lehet egy tudatosabb, jobb élet, akkor nagyon sok jógink van. Ha a jóga céljának kizárólag a végső felismerést, a valóság megértését tartjuk, abban az értelemben, ahogy azt a Védák tanítják, akkor bizony nagyon kevés a valódi jógi.
 
A lényeg, hogy mindez játék a szavakkal. Attól, hogy én jóginak hívok valakit, még nem lesz komolyabb gyakorló. És attól, hogy a nyugati jóga alapú mozgástrendeket nem tekintem jógának, még nagyon sokat segíthetnek rengeteg embernek. Úgyhogy javaslom, nevezzünk mindenkit jóginak, mondjuk azt, hogy mindannyian született jógik vagyunk! Inspiráljunk mindenkit tudatosságra, fejlődésre, a valóság megismerésére, önvizsgálatra!
 
A jógi, ahogy a guru is, csak egy szerep. Vegyük fel, ha segít az utunkon, és tegyük le, ha akadályoz, például azzal, hogy arroganciát, hiúságot eredményez. A gyakorlás meghozza a gyümölcsét, bárhogy nevezzük is. Csak gyakorolj. A többi jön magától.
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Lukácsi Ákos

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment