Top

Jógi-e vagy

képek (13)

Jógi-e vagy

Egyre többet találkozom a jógi szóval a legváratlanabb helyeken. Úgy tűnik, nem vagyunk teljesen tisztában a jógi szó jelentésével.
 
Ki nevezhető jóginak?
 
A jógi a jóga gyakorlója, nőnemű alakja a jógini. A probléma gyökere az, hogy a jógát is nehéz meghatározni. Legtöbben a judzs szanszkrit szótőből eredeztetik, ami egységet jelent, bár néha magyar szövegekben találkozhatunk az igázás kifejezéssel is, amit nem igazán tartok indokoltnak. A legtöbb jógaiskola elfogadja azt a meghatározást, hogy a jóga egy Indiából származó bölcseleti és mozgásrendszer.
 
Ebben a kontextusban elfogadható számomra, hogy aki bármely jógaiskola tanítványa, azt jóginak, azaz a jóga gyakorlójának nevezzük. A kérdés csak az, hogy mikortól? Ha valaki egyszer-kétszer ellátogatott egy kezdő Gerincjóga foglalkozásra, azt inkább csak tréfából szokták jóginak szólítani. Ezek szerint kell bizonyos elköteleződés, mélység ahhoz, hogy egy jógagyakorlót már jóginak tekintsünk. Mennyi ez az idő? Indiában néha hallani olyan definícióról, hogy 12 év napi szintű, guru irányításával végzett gyakorlás után tekinthető a cséla (tanítvány) jóginak, aki már maga is képes másokat tanítani. Nálunk többnyire 2-3 év tapasztalatot kérnek a jógaoktató képzéseken, és a frissen végzett jógaoktatók között bizony még sok van, aki nagyon az elején jár a jógivá válásnak.
 
Tehát a jógi ezek szerint a jóga elkötelezett gyakorlója, aki képes volt komoly változásokra az életében a jóga segítségével. Ahogy a gurut, az önmegvalósított tanítót is a tanítványai teszik guruvá, úgy a jóginak is azt a haladó tanítványt hívhatjuk, aki életével, gondolkodásával, gyakorlásának mélységével példát mutathat más gyakorlóknak.
 
Már csak egy kérdés maradt: mi a jóga célja? Amennyiben elfogadjuk, hogy a jóga célja lehet egy tudatosabb, jobb élet, akkor nagyon sok jógink van. Ha a jóga céljának kizárólag a végső felismerést, a valóság megértését tartjuk, abban az értelemben, ahogy azt a Védák tanítják, akkor bizony nagyon kevés a valódi jógi.
 
A lényeg, hogy mindez játék a szavakkal. Attól, hogy én jóginak hívok valakit, még nem lesz komolyabb gyakorló. És attól, hogy a nyugati jóga alapú mozgástrendeket nem tekintem jógának, még nagyon sokat segíthetnek rengeteg embernek. Úgyhogy javaslom, nevezzünk mindenkit jóginak, mondjuk azt, hogy mindannyian született jógik vagyunk! Inspiráljunk mindenkit tudatosságra, fejlődésre, a valóság megismerésére, önvizsgálatra!
 
A jógi, ahogy a guru is, csak egy szerep. Vegyük fel, ha segít az utunkon, és tegyük le, ha akadályoz, például azzal, hogy arroganciát, hiúságot eredményez. A gyakorlás meghozza a gyümölcsét, bárhogy nevezzük is. Csak gyakorolj. A többi jön magától.
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Lukácsi Ákos

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment