Top

JÓGA ÉS SPRITUALITÁS

joga-es-spiritualitas

JÓGA ÉS SPRITUALITÁS

A spiritualitás lassan kezd szitokszóvá válni. Túl sokan használják, akik számára túlságosan fontos lett a pózolás, az érdemek nélküli elismertség, a munka nélküli eredmény (látszata), a valódi erények nélkül kierőszakolt tisztelet.
 
A jóga csodája nem abban van, hogy bizonyos gyakorlatok végzésétől, vagy egy nárcisztikus oktató csodálatától hirtelen mi magunk is csodálatosak leszünk. A jógában nincsenek mágikus gyakorlatok, amiktől azonnal minden problémánk megoldódik. A jógából nem a színes-szagos külsőségeket kell elsajátítanunk, a misztikus utalásokat az energetikai történésekre vagy az archaikusan túlzó ígéreteket az azonnali megvilágosodásra. Nem ezeknek köszönhető, hogy a jóga ennyi ezer éven át fennmaradt.
 
A jóga egy tudatos út, amin minden nap meg kell tennünk egy apró lépést. A jóga célja nem egy álspirituális, körülrajongott, felsőbbrendű én kialakulása, hanem a koncepciók mögötti valóság felismerése. A jóga célja az élet nagy kérdéseinek megválaszolása, illetve az ebben zavaró körülmények (betegség, téves elképzelések, dekoncentráció, stb.) eltávolítása. Ehhez nem kell hinni valamiben, szigorú életviteli szabályokat követni, erőn felül fizikai gyakorlatokat végezni. Egyáltalán nem kell (és lehetséges) szentté válni. Mindössze őszinte, belülről fakadó törekvés szükséges, erős vágy a valóság megértésére.
 

“Bármit is tegyen az ember, ha azért teszi azt, hogy megtalálja önnön valódi énjét, az minden kétségen felül közelebb viszi őt önmagához.”

/Niszargadatta/
 
 
Szerző:

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.