Top

Jóga egy van

Bobbu_yoga_Gallery01

Jóga egy van

A Jóga világnapjára
 
Azt szokták mondani, hogy jóga egy van, de ahány oktató, annyi irányzat, és ahány gyakorló, annyi megközelítés. A jóga a szanszkrit judzs szótőből ered, ami egységet jelent, és a jóga végső céljára utal, de gyakran használjuk egyszerűen tudatos útként, egy tanítás követéseként, amikor megértéssel, gyakorlással szeretnénk változtatni magunkon.
 
Ilyen értelemben a jóga, mint út, mint eszköztár, mint filozófia, egyetemes. Az irányzatok pusztán annyiban különböztethetőek meg egymástól, hogy hol kezdik a gyakorlást, mire helyezik eleinte a hangsúlyt, milyen típusú tanítványokat szólítanak meg elsősorban. Az astanga azokat vonzza, akik akrobatikus ügyességig szeretnék fejleszteni a testüket, a Himalájai Tradíció a meditáció iránt érdeklődőket, a Gerincjóga a rossz fizikai állapotban lévőket. De néhány év gyakorlás után már nincs is olyan nagy különbség az egyes irányzatok kimagasló képviselői közt. Hiszen a jóga egy fejlődési út, aminek a vége az élet nagy kérdéseinek a megoldása. Amíg valakinek fáj a háta, legjobb, ha Gerincjógára jár, még akkor is, ha meditációt is gyakorol a Himalájai Tradíciót követve. Ha már jó fizikai állapotban van, az astanga fogja a leghatékonyabban fejleszteni mind fizikailag, mind energetikailag. De ha már a fizikai test és az elme egészséges és erős, érdemes a meditáció felé fordulni, ez a következő lépés.
 
Minden irányzat mögött ott áll az alapító, aki a saját megértése és ízlése szerint építette fel a fejlődés útját, és minél teljesebb egy irányzat, annál tovább képes segíteni a fejlődésben a gyakorlókat. A Gerincjóga két év, az astanga 10, a meditáció 20 év alatt érik be – ez persze a gyakorló adottságaitól is függ, de általában ennyi idő kell, hogy valaki azt mondhassa, most már bejártam ezt az utat.
 
És mi jön azután, ha elsajátítottunk egy irányzatot, ha egyáltalán lehet ilyet mondani? Egy másik irányzat, ami más eszközöket használ. Vagy ideális esetben a valódi, végső jóga: a valóság felismerése.
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: bobbibostonyoga.com

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.