Top
Mandala Jóga Online / Szerzők  / Anna  / Jobb lesz-e a világ attól, hogy jógázom?
joga-kavezo-ahimsza

Jobb lesz-e a világ attól, hogy jógázom?

Jobb lesz-e a világ attól, hogy jógázom? Kinek jó, ha jógázom? Egyáltalán, mi köze a jógának a világhoz?
 
Első ránézésre semmi. A hatha jóga egy fizikai-mentális gyakorlás: van helye (matrac) és van ideje, ami a jógaóra vagy az otthoni gyakorlás. A jóga egy befelé vezető út.
 
De akkor miért mondjuk, hogy a legjobb dolog, amit magadért és másokért tehetsz, az a jógagyakorlás? Mert nemcsak jól hangzik, de igaz is. Valóban másokért is teszel, amikor jógázol, de kicsit áttételesebb módon. Nem abban az egy-másfél órában, amikor mozogsz, lélegzel és pihensz, hanem amikor a tapasztalatokat az élet más területein is elkezded használni.
 
Másokért teszel akkor, amikor észreveszed mások szükségleteit, mások vágyait és igényeit. A jóga önismereti útján megtapasztalod és felismered a saját valós igényeidet, megtapasztalod a jelenlétet, a feszültség és a nyugalom közötti különbséget. Egy új nézőpontot nyersz: a jóga rávezet a határaid megismerésére és tiszteletben tartására. Óhatatlanul érzékenyebb leszel mások határaira és fontos lesz, hogy tiszteletben tartsd azokat.
 
Megtapasztalod, milyen ritmusban, milyen eszközökkel, milyen gyakorlatokkal tudod önmagadat kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé “varázsolni”. És rádöbbensz, mindez sokkal könnyebb, ha a körülötted élők is harmóniában élnek önmagukkal. Kevesebb a feszültség, a felesleges vita, kevesebb a hárítás.
 
Megtanulod, hogy mondhatsz nemet is, lehetsz fáradt, lehetsz “nemképes” valamire, megtanulod, hogy a fejlődés egy folyamat, a teljesítés pedig csak egy pillanatnyi helyzetkép. Szépen lassan kinyílik a világ, csak valahogy mások a színei, mint korábban. Érzékenyebben érint, ha valaki bánt akár téged, akár mást.
 
Elkezd zavarni, ha valaki bántja a gyengébbet, a fiatalabbat, a szegényebbet, a rászorulót, a hajléktalant, az idegent, a másképp gondolkodót, a gyereket, az állatot. Egy idő után, ahogy a jóga beépül a mindennapjaidba, fontos leszel önmagadnak, és pontosan tudod, hogy ez felelősséggel jár. A felelősség pedig ott kezdődik, ahol a figyelem. Észreveszed, kinek van szüksége rád? Észreveszed a legszörnyűbb, sokszor láthatatlan, vagy láthatatlanná tett fájdalmakat?
 
A tapasztalataid, amelyeket önmagaddal kapcsolatban begyűjtöttél a matracon, fokozatosan átalakítják az életed. Nehezebb elmenni a rossz mellett, nehezebb szó nélkül hagyni az ártó szándékot. Számomra erről szól az ahimszá.
 
A gyakorlás ebben segít talán a legtöbbet: megtanít figyelni. Onnan pedig csak egy lépés tenni önmagadért és másokért. És ez a kettő nem elválasztható.
 
Ezek után pedig kérdezd meg magadtól ismét: jobb lesz-e a világ, ha jógázol?
 
 
Szerző: Braun Anna
Fotó: Nyul Zsuzsa

 

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.