Top

Hogyan lettem jógaoktató – Rózsavölgyi Andi

Kamallal és gurujával

Hogyan lettem jógaoktató – Rózsavölgyi Andi

A jóga gyakorlása és oktatás egyfajta utazás: külső és belső. Utazni szeretek, különösen felfedezni. Utazás viszont nem lehet kíváncsiság és vágy nélkül. Ismerkedés olyasmivel, ami addig ismeretlen, vagy akár rejtett volt.
 
Még tizenévesen ismerkedtem meg az autogén tréning technikával, majd évekig imaginatív meditációs gyakorlatokat végeztem. Ez az egészen fiatalkori érdeklődés fordította a figyelmem a belső mozgatórugóim, a válaszok keresése, az önkutatás felé.
 
Először 22 évesen végeztem jógagyakorlatokat rendszeresen, Selvarajan Yeshudian Sport és jóga című könyve alapján. Közben derült ki, hogy a nagypapám ismerte Yeshudiant, aki a Margitszigeten jógázott, meditált, míg ő atléta volt. Yeshudian nagy hatással volt rám: tudása, nyitott szellemisége nagy inspiráló erőt jelentett. Komolyabban, tapasztalt jógaoktató vezetésével csak később kezdtem gyakorlásba, harmadik indiai utam után, 2008-ban. India második otthonom, nemcsak fizikálisan, hanem szellemiségét tekintve is. Az ország és kultúrája, különösen vallásai és filozófiai rendszerei iránti mély érdeklődésem, az hogy sokáig éltem és tanultam ott, hogy szinte az egész országot bejártam, mind alakította, tágította a gondolkodásmódom, és rugalmassá, befogadóvá tett nemcsak a világ felé, hanem magam felé is.
 
Az út után, 2008-ban ismerkedtem meg Németh Gergővel és Miklós Ervinnel. Mindenem lett a jóga, erről szólt az életem. Amit addig főként elméletben, absztrakt módon tudtam, azt elkezdtem élni, tapasztalni, érezni. Ez a nagy utazások, a nagy szellemi kalandok után egy új állomás volt: egyfajta megérkezés, egy újfajta megértés. Egyik gyakorlásom alatt ért a felismerés, hogy valójában minden, maga a „lényeg” változatlan, minden állandó. Csak a képzelet, az elme mozog.
 
Ezután ismerkedtem meg az advaita védánta gondolataival, Ganga Mirával és más advaita mesterekkel – utóbbiakkal főleg könyveken keresztül. A szatszangok, a sok beszélgetés végre válaszokat adott a valóság, a valódi tudatosság mibenlétéről.
 
Ekkor kezdtem el, 2010-ben jógát is oktatni: amikor az oktatóképzéseken szerzett praktikus és elengedhetetlen tudás, hozzáállás és gyakorlás után belső késztetést éreztem arra, hogy a tudásom megosszam másokkal, összekapcsoljam mindazt, ami bennem van. A jóga ebben kiváló eszközzé vált. Ahogy a bemutatkozó írásom is sugallja:
 
„A jógázás az élmények, a testi-lelki oldódások mellett tudatosságot, nyitottságot, a testem és az elmém működésének jobb megismerését hozta. A felismeréseim és a klasszikus hatha jóga mutatta meg leginkább azt számomra, amit a jógaóráimon is szeretnék továbbadni: a spontán, a pillanatnyi helyzetet és igényeket előtérbe helyező, a belső korlátokat tiszteletben tartó és a testet-szellemet felszabadító gyakorlás örömét.„
 
Időközben egyre nagyobb hatást gyakorolt rám Juhász Sarolta és Gáborjáni Réka a jógához, a nőiséghez, a Földünk jövőjéhez való hozzáállása, az ezekről való gondolatébresztő beszélgetéseik, jógaóráik, egész lényük. Jelenleg ez számomra az, amivel most kerekké vált a jógához, önmagamhoz és a felelős, tudatos élethez való viszonyom.

admin
No Comments

Post a Comment