Top

Hogyan hódította meg a jóga a világot?

modi_yoga

Hogyan hódította meg a jóga a világot?

Június 21-én, számos helyen a Föld nevű bolygón, több millió ember gördítette le jógaszőnyegét azért, hogy megünnepelje a jógát mint mozgásformát és hagyományt, amely egykor csak a hindu szentek privilégiuma volt, de ma már világszerte gyakorolják.
 
Narendra Modi indiai miniszterelnöknek köszönhető, hogy a jógának 2015 óta már nemzetközi napja is van. A 2014-es választásokra való felkészülése óta a hindu nacionalista vezető folyamatosan tett erőfeszítéseket a jóga népszerűsítésének érdekében, mivel meglátása szerint a jóga India kultúrájának fontos részét képezi és a jógán keresztül számos nemzet képes az indiai kultúrához kapcsolódni.
 
De hogyan terjedt el a jóga ennyire? És mennyire képviselik a mai stúdiókban használt pózok az indiai hagyományokat?
 
Hány ember tudhatja vajon pontosan, hogy mi a jóga valójában? – teszi fel a kérdést Dr Manmath Gharote, a Lonavla Yoga Intézet igazgatója, aki úgy véli, a jóga elsődleges célja a személyiség integrációja. A “Jóga titkos története” című rádióműsorban a személyiség öt részét nevezi meg, melyek a jóga segítségével harmonikusan tudnak működni. Ezek a következők: fizikai, szellemi, érzelmi, társadalmi és lelki sík. Mindezek mellett a jóga fizikai aspektusai – amelyek javítják a gerinc, az ízületek és az izmok rugalmasságát – nagyon fontosak, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az ászanák célja végső soron az elme funkcióinak javítása.
 
Modi a jógát az “India-imidzs” részének tartja
 
Azt vallja, a rendszeres jógázás képes stabilizálni az elmét, melynek köszönhetően a szenvedés eltűnik a mindennapokból, így pedig elérhető a folyamatosan fenntartható lelki béke állapota.
 
Természetesen az ennyire spirituális és emelkedett attitűdöt és gondolatokat nem lehet elvárni azoktól, akik elsősorban fizikai gyakorlás céljából művelik a jógát. Viszont meglepő lehet számukra, hogy sok közismert ászana nem található meg az ősi szövegekben.
 
Milyen hatások érhették a jógát?
 
A Napüdvözlet ma már a jóga gyakorlatának szerves részét képezik, de nem találhatók meg egyetlen régi írásban sem, és csak az 1930-as években kezdték tanítani, mondja Dr. Jim Mallinson, a jóga történelemkutatója és a londoni Keleti és Afrikai Tanulmányok doktora (SOAS). A népszerű jógastílusok, mint az astanga, az Iyengar és a Vinyásza Flow, szerinte szintén modern inkarnációnak tekinthetők.
 
Sok kutató úgy véli, hogy a Downward Dog (lefelé néző kutya) valójában megfelel az Elefánt Póznak, amelyet hagyományosan az indiai birkózók használtak bizonyos XVIII. századi szövegek tanúsága szerint. Ugyanakkor hasonló pozíciók a XX. század elején felbukkanó testgyakorlást népszerűsítő könyvekben is megtalálhatók.
 
Dr. Mark Singleton, a modern jóga történetének egyik vezető kutatója szerint a svéd és a dán gimnasztikai gyakorlatok is jelentősen befolyásolhatták az indiai jóga gyakorlatokat. A XIX. század fordulóján elterjedt fitnesz őrület egybeesett a fotózás fejlődésével, ami lehetővé tette, hogy a gyakorlatokról készült képek könnyen elterjedjenek Indiában és a Nyugaton is. Ez elkerülhetetlenül azt jelentette, hogy az európai gimnasztikai és testépítési fogalmak összekeveredtek az indiai pózokkal és gyakorlatokkal – teszi hozzá a vezető kutató –, és amit ma sokan jógának ismerünk, az egy ilyen keveredés eredménye.
 
Az indiai jógát először csak vallási aszkéták gyakorolták, egyértelmű hivatkozások találhatók velük kapcsolatban a 2500 évvel ezelőtti dokumentumokban, mondja Dr. Mallinson. Számukra a jóga abszolút a nyugalom és elcsendesedés gyakorlása volt, nem pedig a mai jógaórákra jellemző dinamikus mozgás.
 
Idővel a gyakorlatok fejlődtek, és a jóga az utóbbi 100 évben jelentős változáson ment keresztül köszönhetően a globalizációnak, és mára elsősorban a jóga fizikai része lett népszerű.
A napokig mozdulatlanul ülő szent férfiak még ma is léteznek Indiában, ugyanakkor az indiaiak tömeges részvétele a jógában csak a XX. században jelent meg, ugyanúgy, ahogyan a világ többi részében is.
 
A modern jóga nagypapája
 
Swami Vivekenandát tartják annak a személyiségnek, aki megismertette a jógát a nyugati világgal. A kalkuttai szerzetes 1894-ben utazott a chicagói vallások parlamentjébe, ahol beszélt Indiáról és a hinduizmusról, majd számos, nagy érdeklődésre számot tartó előadást tartott az Egyesült Államokban.
 
Nagy hatású, Rádzsa Jóga című könyve 1896-ban Manhattanben íródott, és érthetően mutatta be a nyugati emberek számára, hogy honnan származik a jóga és mi is valójában. Később, az 1960-as években a külföldiek utazásai az indiai asramokban végződtek. Majd köszönhetően a Beatles 68’-ban készült képeinek, egyre nagyobb figyelmet szentelt a világ az indiai spiritualizmusnak és természetesen a jógának is.
 
Az eredeti cikket itt találod.

admin
No Comments

Post a Comment