Top

Gyerekek, jóga!

anna_joga1

Gyerekek, jóga!

Nem kezdtem korán a jógát, ha az éveim számát nézzük. Már jóval közelebb voltam a harminchoz, mint a húszhoz. Persze táncoltam, futottam, mozogtam mindig, nyugalmat és stabilitást, célokat is kerestem más úton, de valahogy a jóga az első próbálkozásnál nem gyakorolt rám mély benyomást, így hagytam lógva.
 
Aztán amikor rendszeressé vált a gyakorlásom, olyan sokszor előfordult, hogy átfutott a fejemen: mennyire másképp, más hozzáállással kezeltem volna az életem bizonyos helyzeteit, ha akkor már jógázom. Egyszerűbben fogadtam volna el dolgokat, könnyebben oldottam volna meg konfliktusokat, egyértelműbb lett volna, mikor kell elindulni másfelé. Túl sokat és sokáig figyeltem kifelé és ítéltem meg magam mások elvárásai, mondatai, cselekedetei alapján. Túl mereven ragaszkodtam ahhoz, hogy megtartsak olyan érzéseket, gondolatokat, amelyekenek már lejárt a szavatossága. Túl sok akarat volt bennem, túl kevés beleengedés.
 
Nyilván nem az történt, hogy a jóga ripsz-ropsz minden szögletességemet lekerekítette, nem. De nap mint nap rámutat, hogy honnan érdemes megközelíteni a bonyolultabb helyzeteket (és hogy nincsenek bonyolult helyzetek). Időt ad, koncentrációt és pihenést tanít. Felkészít önmagam képviseletére.
 
És még mindig nagyon, nagyon sokszor átfut az agyamon, mi lett volna, ha már 16 éves koromban gyakorolok. Mennyi felesleges körtől védett volna meg, mennyi erőt és biztonságot adott volna, amikor épp nem volt egyikből sem sok.
 
Most persze már úgy látom, nem kellett volna 16 évig sem várnom. A kisfiam már jógázott születése előtt és lehetősége lesz jógázni bármikor, amikor kedve tartja vagy szüksége van rá. Gyerekként, kiskamaszként, nagykamaszként és felnőttként. Nyilván nem kényszer, csak egy ajánlat, egy eszköz, ami az életének természetes része már most.
 
Szülőként nem adhatok ennél többet: használható, jól működő eszközöket, tudást az életre. Jógagyakorlóként pedig tudom, hogy amit a jógán keresztül megtapasztalok, az a lehető legjobb módon formál, segít és támogat.
 
A képlet egyszerű. Itt a helyünk.
 
 
Szerző: Braun Anna

Anna Braun
No Comments

Post a Comment