Top

Gyere velünk Balira!

bali-jogatabor

Gyere velünk Balira!

Interjú Kompolti Hédivel, a Mandala jógatáborok szervezőjével
 
 
Talán sokan nem tudják még, hogy igazi világutazó-család vagytok amellett, hogy a pécsi Mandala Jógastúdiót is igazgatjátok. Merre jártál, mielőtt jógázni kezdtél volna? Milyen közös útjaitok voltak Csabival, a férjeddel?
 
Az otthontól való elszakadás mindig is egy létszükséglet volt számomra. Érettségi után rögtön útra keltem. Igyekeztem minél messzebbre menni, és ha már egyszer eljutottam a lehető legtávolabb, akkor meg már jó sokáig ott is maradni. Család nélkül még simán ment az 1-2-3 hónapos utazgatás. Azt gondolom, ennyi idő a minimum, hogy igazán megismerj egy országot, vidéket. A természet és a magas hegyek vonzanak leginkább, nem vagyok egy városnéző típus 🙂 Hát, nagy vonalakban utaztam és éltem Amerikában, jártam Dél-Amerikában, Marokkóban, Egyiptomban, Európa sok országában, és Ázsiában. Sokáig azt gondoltam, hogy Dél-Amerika a szívem csücske, de csak addig, amíg el nem jutottam egyszer Nepálba és a Himalájába. Azóta is ide vágyom vissza leginkább.
Amikor Csabival megismerkedtem, kiderült, hogy neki is a Himalája a kedvenc helye, így egyértelmű volt, hogy Indiába és Nepálba fogunk utazni, meglátogattunk olyan helyeket is, ahol már voltunk, és felfedeztünk újakat is. Utunk (egyik) legjobb része, az egy hónapos gyakorlás volt Mysore-ban!
 
Mit ad egy-egy utazás neked? Vagy a másik oldalról: meddig bírod utazás nélkül?
 
Egy-egy ilyen hosszabb utazás mindig új fejezetet indított el az életemben. Más emberként tértem haza, és ezáltal máshogy alakultak a dolgaim. Minden utazás valódi elvonulás volt (még akkor is, ha nem jógás), ami után 90 fokos fordulat történt az életemben, és persze jó irányba! Mindig találtam választ az életem aktuális kérdéseire, problémáira, vagy ha nem, akkor elmúltak maguktól, csak mert otthon nem voltam. 🙂
 
Minimum 3-4 évente előtör belőlem az utazási ösztön, de mióta gyerekeink vannak, csak kisebb családi utazásokra adtuk a fejünket. Kedvencem a már hagyománnyá vált horvátországi nyaralás Annáékkal 🙂
 
De érik már egy nagyobb utazás is. Amíg ezt nem tudom kivitelezni, mert a gyerekek kicsik, addig pedig az utazásszervezésben élem ki világlátó vágyaimat.
 
Volt olyan hosszabb külföldi út, amelyre kifejezetten a jóga iránti kíváncsiság vitt téged?
 
Egy hónapot töltöttem az indiai Shivananda ashramban, Keralában. A másik ilyen jógás út, az előbb említett egy hónapos gyakorlás Mysore-ban, az astanga bölcsőjében.
 
Nagyon sok jógatábort, elvonulást szervez a Mandala, és más jógastúdiók is. Milyen pluszt tud adni egy jógagyakorlónak, ha Balira repül? Nem mindegy, hol van a matracod?
 
Oh, hát nagyon nem 🙂 Mondjuk az már kb. Mindegy, hogy Bali vagy Thaiföld, vagy csak a szomszédos Szlovákiai hegyek, a lényeg, hogy elszakadj az otthoni mókuskeréktől jó messzire. A földrajzi távolság tényleg segít magad mögött hagyni a gondokat, és lehetőséget ad, hogy új szemszögből vizsgáld meg magad, az életed. Ha pedig olyan helyre mész, ahol van megvan ennek a kultúrája, akkor tényleg a levegőből haraphatod a spiritualitást! Még ha nem akarod, akkor is megváltozol 🙂
 
Ilyen hely Bali is! A globális spiritualitás központjaként is emlegetik. „It is different, but it is One.” (Különböző, de mégis Egy.) – mondja az indonéz nemzeti mottó. Egyszerű, tömör, hatalmas mélységű mondat, amelyben minden benne van. Egy hely, ahol az egység egyszerűségét zsigeri szinten meg lehet tapasztalni!
 
Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy szervezzetek egy tábort Balira? Mi lesz a feladatmegosztás a tábort vezető Kori és közted, mint szervező között?
 
Kb egyszerre gondoltunk erre Korival, ő is nagyon szeret utazni és elvonulni. Az én feladatom az előzetes szervezés és egyeztetés, az egész utazás megszervezése, de Korira is nagy feladat vár, a helyszínen koordinálni a csoportot, jógaórák tartása, és minden, ami egy csoport utazásával kapcsolatos helyszíni feladat.
 
Mi lesz a legizgalmasabb része a tábornak szerinted?
 
Szerintem fantasztikus lesz minden reggel az ébredő rizsföldek környezetében gyakorolni, esténként pedig meditálni. Sok gyakorló nem tudja a városi életmódjába beilleszteni a mindennapi gyakorlást, itt pedig majdnem két hétig minden nap kétszer is lesz lehetősége rá, ráadásul egy ilyen különleges környezetben. Számomra ez a legfontosabb, de persze felfedezni Bali természeti és spirituális helyeit is fantasztikusan nagy élmény lesz! Sok turistalátványosság van Balin, igyekszünk azokat a helyeket felkeresni, amik kevésbé látogatottak, viszont lehetőséget adnak elmélyülésre, csendes meditációra.
 
És milyen terveid vannak még? Hova vinnél még szívesen jógatábort?
 
Rengeteg ötletünk van, hiszen annyi szuper hely van a világon! 🙂 Kinéztünk egy ökopanziót Portugáliában, ahol szörfös-jógás tábort lehetne tartani, két rövidebb elvonulást tervezünk a közeljövőben Erdélybe, de tervben van még egy tengerparti hedonista tábor Thaiföldön, egy vadregényesebb elvonulás a szlovén hegyek közé, és persze a már hagyománnyá vált spirituális körutazás Indiában Istók vezetésével. Mert mindenütt jó, de a legjobb, ha közben jógázunk is! 🙂
 
 
Az interjút Braun Anna készítette
Az aktuális jógatáborokat

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment