Top
Mandala Jóga Online / Szerzők  / Gergő  / De legjobb otthon
ger_meditacio_lepcso2

De legjobb otthon

A jóga eredetileg magányos tevékenység volt. A jógi megkapta az útmutatást, de utána magában kellett tökélyre fejlesztenie. A vezető, a guru személye nélkülözhetetlen a jógában, mégis az egyéni gyakorlás az, ami elmélyíti, hitelessé teszi a tanultakat. Sokan ezt belső gurunak hívják, mivel a tudás a rendszeres gyakorlás hatására fedi fel magát teljes valójában.
 
Nyugaton az “aerobic óra tipusú” jógázás terjedt el, talán mert az életritmusunkhoz és gondolkodásmódunkhoz ez áll közelebb. A legtöbb jógagyakorló heti 1-2 alkalommal, munka után ugrik be egy közeli stúdióba, és vesz részt egy 90 perces vezetett foglalkozáson. Sok helyen tartanak hosszabb vagy rövidebb gyakorlást is, van, ahol nem vezetik a foglalkozást, hanem mindenki a maga ritmusában gyakorol és külön foglalkoznak minden gyakorlóval, esetleg kizárólag magánórát vállalnak. Mégis a legnépszerűbb a másfél órás vezetett jóga, aminek bizonyára több oka is van – például a csoportélmény vagy valljuk be, a költséghatékonyság.
 
Haladóbb szinten azonban egyre fontosabbá válik az otthoni gyakorlás. Persze kell egy kis idő, amíg az ember megtanulja az ászanákat, a helyes hozzáállást, vagy a biztonságos gyakorlás alapelveit, és hosszú ideig szükség van rendszeres iránymutatásra egy hiteles vezető által, de a legfontosabb dolgok mégis az otthoni, egyéni gyakorlás folyamán történnek. A figyelem ilyenkor intenzívebben befelé fordul, elmélyül, a finom érzetek jobban tudatosulnak. A csoportos gyakorláskor megtanulhatjuk az adott ászanáról, hogyan kell felépíteni, milyen rávezető gyakorlatokat és kompenzációkat érdemes használni, megérthetjük, milyen az “ideális” végpozíció, azonban ezek csak első lépések. Az órán tanultakat otthon kell elmélyíteni, a magányos, csendes gyakorlás a megfelelő arra, hogy a tudás beérjen, megnyíljon, hitelessé válljon.
 
Nem hiszek a könyvekből vagy videókból táplálkozó gyakorlásban, bár természetesen jobb, mint ha egyáltalán nem gyakorolnánk. A vezető rendszeres iránymutatására szükség van, de szükség van a felelősségvállalásra a saját gyakorlásunkért, az önállóságra, a rengeteg apró módosításra, amitől igazán jól működik számunkra egy ászana vagy bármely egyéb gyakorlat.
 
A jóga gyakorlása rendkívül egyszerű, azonban ezt az egyszerűséget magunknak kell elérnünk a befelé figyelés és a rendszeres gyakorlás által. A tanító saját tapasztalatból táplálkozó, hiteles tudása bizony nagyon is bonyolultnak tűnik, egészen addig, amíg magunk is el nem jutunk egy hasonló mélységű, letisztult megértésig.
 
Fotó: Lukácsi Ákos

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.