Top

Az erőszakmentesség világnapjára

gandhi-grafika

Az erőszakmentesség világnapjára

Néhány napja volt az erőszakmentesség világnapja. Hol tart a világ, és hol tartunk mi magunk?
 
Azt talán már nem kell külön hangsúlyozni, hogy az erőszak durvább formáit igyekezzünk kerülni, sőt, amennyiben módunkban áll, megakadályozni. Persze minden társadalomnak megvannak az aktuális problémái – nálunk ritka például a lincselés, viszont sok tennivalónk lenne a családon belüli erőszak ellen.
 
A jógában az ahimszával, az erőszakmentességgel finomabb szinteken, és ami mégfontosabb, magunkra vonatkozóan foglalkozunk. Ismerd fel az ártó szándékot ne csak a tetteidben, hanem a gondolkodásodban is, majd igyekezz megszabadulni a rossz mintázatoktól. Ehhez nem szükséges feltétlenül tudatosítani minden egyes helyzetben a himszát (ártást), inkább egy olyan hozzáállást, szemléletmódot, lelki állapotot próbálunk megteremteni, ami a stabilitásra, nyugalomra, egyensúlyra épül.
 
Milyen eszközökkel érhető el, majd állandósítható ez a jógikus állapot? A hatha jóga szerint a rendszeres fizikai gyakorlás, relaxáció, légzőgyakorlatok és meditáció végül mindenkinél meghozza a várt eredményt, persze alkattól és képességektől függő mértékben.
 
Azonban sokszor elfeledkezünk a filozófiai alapokról. Ahhoz, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet élhessünk, ami sem mások, sem magunk felé nem romboló jellegű, szükséges az alap lételméleti kérdések megválaszolása: Hogyan keletkezett a világ? Mi az elme? Ki vagyok én?
 
A jóga nem egy hitrendszer, nem ad kész, megemésztett válaszokat. Segít, hogy elindulj egy felismerésekkel teli úton, ami a végső megértés felé vezet.
 
Nem a jóga az egyetlen út, de az erőszakmentesség csak így érhető el: figyelmünket befelé fordítva, az önmegismerés által. És fontos, hogy ezalatt nem életviteli szabályokat, önsanyargatást, vagy személyiségfejlődést értek, hanem egyfajta tisztánlátást: mindent annak látni, ami.
 
A tökéletes erőszakmentesség elérhetetlen, létezésünk természetéből fakadóan számtalan élőlénynek okozunk szenvedést. Azonban megtalálhatjuk azt a dinamikus egyensúlyt, amikor éppen annyira terheljük meg a környezetünket, amennyire önmagunkat képesek vagyunk tudatosan fegyelmezni. Ez mindenkinél egyedi, változó, és sokszor billenünk ki valamelyik irányba – hol felesleges szenvedést okozunk a tetteinkkel vagy akár szavainkkal, hol pedig az értelmetlen önpusztítás, a mazochizmus felé lendülünk ki.
 
A jóga a szattva, a tökéletesség, az egyensúly útja. Az erőszakmentesség talán valóban nem valósítható meg, de az erőszak kerülésének szándéka nélkül az egyensúly nem jöhet létre.
 

 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: WMN

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment