Top

ASTANGA: MINDEN EGYBEN

nimilagi_cikk1

ASTANGA: MINDEN EGYBEN

Avagy szerintem az astanga egyszer ilyen, egyszer olyan…
 
Van, hogy az astangában a kihívást keresed. Haladsz a gyakorlásban, feszegeted a határaidat. Megpróbálod egyszer, kétszer, tízszer azt a nehéz ászanát és egyszercsak összejön.
 
Van, hogy az astangában a megnyugvást keresed. Stresszes vagy, nem találod a helyed, nem érzed jól magad a bőrödben és a fejed tele van negatív gondolatokkal. A jóga megmutatja, hogyan csendesítsd le magadat. Segít, hogy elfogadd: te vagy középen, és ha ott nyugalom van, akkor történhet bármi, elfogadás és nyugalom lesz a válaszod rá.
 
Van, hogy az astanga jóga testfejlesztés. Olyasmi, mint egy edzés. Erősödsz, izmosodsz. Korábban alig tudtál előrehajolni, most meg simán elkapod a bokádat nyújtott térddel előrehajolva. El sem tudtad képzelni, hogy valaha fejenállsz, és most tessék: 5-10-15 légzés meg sem kottyan. Rémálom volt a spárga, azt hitted, csak a táncosok kiváltsága, de mostanában mintha centiről centrire közelebb kerülnél a talajhoz. Már elhiszed, hogy neked is lehet. Mert a tested tanul, fejlődik, változik.
 
Van, hogy az astanga a stabilitás. Eleinte billegtél, szédelegtél minden egyensúlyi pózban, most meg már egyre többször fixen állsz. Rájöttél, hogyan kell összpontosítani, egy ponton rögzíteni a tekintetedet, és hogy ez az egyszerű mozzanat elvezet a saját stabilitásodhoz. Érzed, hogy szinte belegyökerezel a földbe – és ez valójában nagyon jó érzés.
 
Van, hogy az astanga megtanít repülni. Előre és hátraugrás, az örök rejtély: lehet ezt könnyedén? Vagy a kukutászana megtartása, vagy amikor először sikerül a bakászana… Lebegés, repülés – a jóga megmutatja, hogy igen, te is képes vagy rá, és hogy nem is az esés vagy zuhanás a félelmetes, hanem az eséstől és a zuhanástól való félelem volt félelmetes.
 
Van, hogy a jóga a nyitottság és a bátorság próbája. Nehéz hátrahajlításoknál azt hiszed, ezek is csak a hajlékonyságodat teszik próbára, pedig nem sok közük van hozzá. Azt is fejlesztik, tény. De amikor először megérzed egy hollowback pózban, mekkora hely van még “ott”. A mellkasodban, a vállövben, a szív környékén. Csak a türelmeden és a kitartásodon múlik, mennyit engedsz meg magadnak ebből a nyitásból és nyitottságból.
 
Az astanga a te szabadságod, a te eszközöd. Használd mindig úgy, ahogy éppen jólesik!
 
 
Szerző: Nimila Ági
Fotó: Nyul Zsuzsa

admin
No Comments

Post a Comment