Top

Most már biztos: a jóga fiatalít!

kori_fiatal

Most már biztos: a jóga fiatalít!

A cím szó szerint értendő: ha új (és persze egészségesebb) életmódra váltasz és persze rendszeresen jógázol, a tested sejtszinten, sőt genetikailag is megfiatalodik. A kulcsszó pedig: telomer.
 
Kik azok a telomerek (vagy telomérák)?
 
Évekkel ezelőtt két kaliforniai kutató már megjelentetett egy tanulmányt arról, hogy az egészséges étrendnek, a meditációnak és a mozgásnak együtt sejtfiatalító hatása van.
 
Öregedéskor ugyanis az történik, hogy a kromoszómák végén található „védősapka”, azaz a telomer megrövidül és szerkezete gyengül, ami azt üzeni a sejtnek, hogy már nem kell osztódnia és nyugodtan pusztuljon el. Viszont a telomer, aminek az a szerepe, hogy védelmet nyújtson a kromoszómának, és megakadályozza, hogy a sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ, nagyon jól reagál az életmódváltásra. Azoknál az embereknél, akik tudatos táplálkozásra (a mintában speciel vegetáriánus életmódra) váltottak, elkezdtek sokkal többet mozogni és stresszoldó meditációt és jógát gyakoroltak, a telomerek nemcsak lassabban rövidültek, hanem elkezdtek hosszabbodni is.
 
A kutatás eredménye megjelent egy-két szaklapban, de nagyon aprócska volt a minta, a szélesebb közvéleményt így nem is érte el ez az eredmény. Amit aztán igencsak megelégelt egy Nobel-díjas biológus, Elizabeth Blackburn, aki éppen a telomérák és a telomeráz enzim megtalálásáért kapta a kitüntetést két társával egyetemben, még 2009-ben.
 
Az a fontos, mi van a fejedben
 
Blackburnt az elmúlt években nagyon feszítette (sőt, ő úgy fogalmaz, hogy frusztrálta), hogy senki nem foglalkozik a telomerekkel, pedig kulcsfontosságú a szerepük az emberi egészség megőrzésében. Ezért Elissa Epel pszichológussal együtt írt egy olyan könyvet, ami remélhetőleg áttör a tudományos folyóiratok olvasóinak körén és eljut azokhoz, akikhez igazán szól. Mindenkihez, aki öregszik.
 
A könyv most jelent meg 2017 januárjában és a The Telomere Effect címet viseli. Ebben a biológus-pszichológus szerzőpár arról ír, hogy a rendszeres, megfelelő mozgás, a stressz csökkentése, a jó minőségű táplálkozás és az elegendő alvás – azaz egy egészségközpontú életmódváltás – genetikailag is megváltoztatja sejtjeinket, így segít a fiatalság megtartásában. A legfontosabb üzenet pedig az, hogy sokkal nagyobb befolyással rendelkezünk az egészségünk, a sejtjeink öregedése felett, mint gondolnánk.
 
Azaz, a test képes változni, ha az életmódunkat változtatjuk. Balckburn szerint „a telomerek hallgatnak rád, a szokásaidra, arra, hogy milyen gondolatok fogannak meg az elmédben”. Persze nem kizárólag a telomerek felelősek az öregedésért, így az örök élet elixírje nincs még a kezünkben, de ezek a kis védősapkák azért egész jól súgnak, hogy hogyan érdemes jobban, egészségesebben élni.
 
Ha ennél mélyebben érdekel, hogy miről mesélnek a telomerek, itt tudod elolvasni a könyvvel kapcsolatos infókat.

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment