Top

A tökéletes jógalégzés

yesudian_4

A tökéletes jógalégzés

Nincsen jóga figyelem, relaxáció és légzés nélkül. A teljesség igényével, de elérhetetlenségének tudatában jegyeztem le ezt a mondatot, amikor hajnalban igyekeztem az uszoda felé.
 
Elérkeztem a fáradtságnak azon pontjára, ahol úgy éreztem, nem “hatékony” a figyelmem. Elveszítettem a légzést és a relaxációt. Több évnyi gyakorlás után ez az élmény nem ijeszt meg, csak megszólít és figyelmeztet, hogy változtatnom kell valamin. A futásból, táncból, főként pedig az úszásból érkeztem meg a jógába, így most ismét az úszást hívtam segítségül. Az úszás maga az áramlás, természetes és következetes légzésfigyelés, megnyugtató ritmusú lazítás. Néhány hosszig elkísérnek a gondolatok, de aztán marad az üres fej sokszáz méteren át – a sokszáz méter érzékelése nélkül.
 
Ezért elővettem az úszást és ezzel egyidőben egy könyvet is, ami régen sokat jelentett nekem, amikor még csak ismerkedtem a hatha jóga rendszerével. Egész pontosan egy fejezetet, majd azt, ahogy régen is, követte a többi fejezet. Yesudian és Haich Erzsébet könyvét emeltem le a polcról (ami a Sport és jóga címet viseli), hogy ismét elolvassam az úszásról, mint a legtökéletesebb légzésszabályozó sportról szóló részt.
 
Yesudian élete és felismerései külön könyvet érdemelnek, az is, mennyire fontos szerepet játszott a magyar jógaélet kialakításában, így róla és Erzsébetről külön nem írok most. Viszont ebben a könyvben így ír az úszásról:
 
“az egyetlen sport a világon, mely a be és kilégzés kényszerű szabályozása és ritmikus mozdulatai folytán pránájámaszerű mély légzéssel jár”.
 
Közel egy évtizede talált meg ez a könyv, és minden alkalommal, amikor elindultam úszni azóta, minden kilométerem elején (közepén és végén) eszembe jutott ez a mondat. A jóga pedig azt tanítja, hogy a pránájáma napi gyakorlása elhozhatja az “egészség és életerő legmagasabb fokát”, a Hatha Jóga Pradipiká szerint pedig
 
“hosszúra nyúlik életük árnyéka, mint a lassan lenyugvó nap fénye”.
 
Yesudian egyébként gyakoroltatta is az úszást azokkal, akik nehezebben vették a légzésszabályozásra irányuló gyakorlatait. Régen ez a könyv vezetett el az első hatha jóga oktatói tanfolyamomra, ami persze sokkal többet adott, mint az úszás és a jóga összefüggéseinek megértése. Most pedig ez a tudás, és az úszás élménye, tapasztalata segít újra a légzésre irányítani a figyelmem. Yesudian jógaúszásnak hívja ezt a módszert, én magamban jógatámogató sportnak nevezem.
 
Ma estére a kilencedik fejezet maradt: néhány jótanács a jóganövendékeknek. Mert az oktató mindig növendék is egyben.
 
 
Szerző:

Anna Braun
No Comments

Post a Comment