Top

A tavaszi fáradhatatlanság 5 titka

Hello Spring1100

A tavaszi fáradhatatlanság 5 titka

A nem-jógázók sokszor panaszkodnak az úgynevezett tavaszi fáradtságra (ami egyeseknél 10-11 hónapig is tart), és ez bizonyára számtalan okra vezethető vissza, ami egyénenként is meglehetősen változó lehet. Pedig kis odafigyeléssel néhány nap alatt kilábalhatunk ebből a kellemetlen lelkiállapotból, például az alábbi egyszerű tevékenységekkel:
 
1. Mozogj!
 
A jóga tökéletes mozgásrendszer, ha a feltöltődés a célod, de amint kicsit kisüt a Nap, azonnal menj ki a zöldbe! Kocogj, labdázz, játssz a gyerekekkel vagy a kutyával, kertészkedj, a lényeg, hogy legyél a szabadban, engedd, hogy a természet tegye a maga dolgát, és regeneráljon!
 
2. Egyél könnyű, színes ételeket!
 
Az ajurvéda szerint a színes ételek energetizálnak, ezért igyekezz a téli nehéz, fűtő jellegű ételekről lassan átállni a könnyű, tavaszi táplálkozásra. A friss gyümölcsök és zöldségek még nem igazán elérhetőek, de ihatsz frissen facsart almalevet egy kevés gyömbérrel és citrommal, vermelt sárgarépát nyersen szinte mindenhez, a gabonák közül bulgurt és kölest, tejtermékekből joghurtot és kefírt. Legyél kreatív és merész, az újdonság varázsa is segít legyőzni a tél végi letargiát!
 
3. Légy aktív!
 
Feküdj le időben, viszont kora reggel, amint (illetve ha) kisüt a Nap, pattanj ki az ágyból, vegyél egy frissítő váltó zuhanyt, jógázz, tornázz! Az otthonücsörgésnek vége, itt az idő kimozdulni, végiglátogatni a rokonságot, összehozni a baráti társaságokat!
 
4. Pihenj!
 
Tél végén az ember hajlamos többet aludni, ami viszont ahelyett, hogy feltöltene, még jobban enerválttá tesz. Aludj 6-7 órát, de ha megteheted, délután dőlj le fél órára, meglátod, hogy sokkal frissebb leszel utána. Szervezz wellness programokat: a szauna, termálfürdő, vagy éppen olajos masszázs csodákat tehet!
 
5. Fordulj kifelé!
 
A tél segít az elmélyülésben, befele fordulásban, a tavasz pedig tökéletes időszak a világ felfedezésére! Végezz nagytakarítást, rendezd át a lakást, tedd el a téli ruhákat, jól szellőztess ki mindent! Menj kirándulni, szervezz kinti programokat, vidd el a kutyát új helyekre sétálni!
 
+ Gondolj arra, hogy jön (ha idén kicsit lassabban is) a jóidő, napsütés, rügyeznek a fák, zöldell az erdő, csicsergnek a madrak, egyszóval: ÉLNI JÓ!
 
 
Fotó forrása

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment