Top

A sportszakember is ember

lauko_nora

A sportszakember is ember

A sport, a mozgás nem mindig volt része az életemnek, ugyanis nagy ellenálló voltam gyerekkoromban. Otthon szerették volna, ha járok valamilyen edzésre, de mivel példaként nem állt előttem senki ezzel a tevékenységgel, csupán beszéltek róla, nem volt motivációm. Mondjuk úgy, hogy kosarazgattam, táncolgattam, ilyesmi. Aztán tiszta hiúságból kezdtem el heti háromszor edzőterembe járni – akkoriban ez még nagyon menő volt. Észre sem vettem, de olyan mélyen beszippantott a dolog, hogy rettentően hiányzott, ha ki kellett hagynom egy-egy alkalmat. Megszerettem a mozgást, életem részévé vált, akarta a szervezetem. És ez ment 20 éven át. Költöztem közben egyik városból a másikba, a rendszeres edzés maradt. És szülés után gondoltam egy nagyot.
 
Miért ne tarthatnék én is órákat?
 
Imádok mozogni, érdekelnek a legfrissebb szakmai ötletek, újítások, szeretem a zenét és a csapatban történő együtt mozgást. Ráadásul egyre többet jógázom, ami sokat segít a testtudatom fejlődésében és a lelassulásban. Elhatároztam: szakemberré képzem magam!
 
Az OKJ Fitnesz Instruktor képzés során rengeteg hasznos tudnivalóval gazdagodtam, amelynek egy részét életem más területein is tudom hasznosítani. Megtanultuk, hogyan érdemes összeállítani edzéstervet, mivel segítem a testem, mit kerüljek inkább. Beavattak a konstruktív edzés titkaiba, még a versenyre felkészülés megtervezésébe is. Kaptunk egy alap anatómiai kiképzést, elmélyedtünk az egészségügyi ismeretekben. Képbe kerültünk a sérülések okaival, ellátásával kapcsolatban, foglalkoztunk elsősegélynyújtással. Tanultunk pszichológiát, pedagógiát és kommunikációt, hiszen az edzések során emberekkel kerülünk kapcsolatba. Illetve, mivel valószínűsíthető, hogy a tanulók nagy része vállalkozóként helyezkedik el, szervezési és vállalkozási alapok is előkerültek a sportági, szakedzői ismeretek mellett.
 
A oktatói képzettség megszerzése, és némi tapasztalás után már tudom, hogy mennyi odafigyelést jelent összerakni egy követhető, változatos, mindent jól átmozgató, sérülésmentes edzést. Jó átadni a tudást úgy, hogy közben a résztvevők élvezzék a mozgást, kedvük legyen a visszatéréshez, megértsék, mennyire sokat tesznek így magukért. Rengeteget ad, amikor látom, hogy a vendégek fáradtan, de mégis feldobva, jókedvvel távoznak az óráról, és jönnek is vissza következő alkalommal. Nincsenek már motivációs problémáim…
 
Most a Laukó Nóra személyi edző
Fotó forrása: OKJ Start Oktatóközpont

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.