Top
Mandala Jóga Online / Szerzők  / Gyöngyvér  / A jógi nyaral
bali-gyongyver6

A jógi nyaral

Interjú Pápa Gyöngyvérrel, a Mandala Jógaoktató képzések vezetőjével
 
Hogy tölti egy jógaoktató a nyarat, hogyan kapcsolódik ki, mi számára a feltöltődés? Gyöngyvér, a Mandala vezető jógaoktatója vajon miért indult el egy többhetes retreatre Balira, Mark Robberdshez?
 
Sose voltam az a típus, aki egész napra kifekszik a tengerpartra. Természetesen értékelem a szép helyeket, de utazáskor nem az vezérel, hogy minél messzebb, minél egzotikusabb helyen legyek. Nekem a feltöltődés elsősorban azt jelenti, hogy kiemelkedő tanároktól tanulhatok, és inspiráló közegben lehetek. Úgyhogy elsősorban Mark Robberdshez mentem, aki idén nem jött Európához közelebb, mint Bali. Ami persze korántsem baj. 🙂 Azt is megértem, ha valaki azért utazik, mert valami egészen mást akar látni. Apukám sokat utazott, élt Afrikában és Dél-Amerikában, ő azt vallotta, hogy az határozza meg a boldogságodat, hol vagy. Így gyerekkoromban sokat költöztünk, utaztunk, éltünk külföldön is. Majdnem egy évet laktunk egy gyönyörű helyen, fehér homok, pálmafák, kristálytiszta tenger. És hiába a gyönyörű helyszín, ez volt a család egyik legnehezebb éve. Én pont azt a tanulságot szűrtem le belőle, hogy nem az határozza meg a boldogságodat, hogy mennyire szép helyen vagy.
 
Nemrég írtál arról, hogy milyen fontos gyakorlóként egészségesen kritikusnak és kíváncsinak maradni az oktató felé. Hogyan találtad meg Mark Robberdset, és mit tartasz igazán fontosnak abban, ahogy tanít?
 
15 éve jógázom, sok tanárral találkoztam, sokat utaztam jóga miatt. Most már kifejezetten kritikus vagyok, és nagyon megválogatom, hova megyek. Az első Mark Robberds workshopomra Emese (Mandala Jógastúdiók egyik vezető oktatója) révén jutottam el. Hallottam már Markról, tudtam, hogy szakmailag jó írásai vannak, de pusztán a Facebook és Instagram alapján lehetetlen megítélni egy tanárt. Emese vetette fel, hogy menjünk együtt, mert kivételesen Európába jön, és Prágában tart egy hétvégi workshopot. Így indult 🙂
 
Ha voltál már astangás workshopokon, akkor tapasztalhattad, hogy nagyon hasonlóak a témák. Mivel az astanga jóga kötött sorozatokat használ, ez egyáltalán nem meglepő. Minden tanár egy kicsit máshogy áll a gyakorláshoz, ezért mindenkitől lehet tanulni és inspirálódni így is. Eleinte örültem mindennek, aztán, ahogy elmélyedtem a gyakorlásban, egyre több kérdésem lett. Ha megkérdeztem, hogy egy adott technikát miért tanítunk így vagy úgy az astangában, akkor arra rendszerint az volt a válasz, hogy Pattabhi is így tanította. Aztán, ha változott valami a sorozatban, akkor arra az volt a válasz, hogy Sharath már így tanítja. Pont ebben az időszakban találkoztam Gangával és az advaita védantával, ami a rendszerekbe vetett hitemet alapjaiban megkérdőjelezte. Ezek után már egyáltalán nem volt elég számomra, hogy „ez így van és kész” az astangában. Nem tudtam elfogadni, hogy a tanítványság azt jelenti, hogy nem lehet kérdezni, vagy egy kijelentést megkérdőjelezni. Számomra a tanulási folyamat fontos része, hogy megértsem, mit miért csinálok. Kérdezni pedig nem tiszteletlenség számomra, hanem a megértés felé vezető út egyik fontos része. Szerintem a felmerülő kérdések vezetnek igazi tudáshoz, a gondolkodás nélküli elfogadás pedig vak hithez. Természetesen megértem, ha valaki úgy érzi, hogy az utóbbi az ő útja. Az enyém biztosan az első.
 
És milyen élmény volt ez a prágai workshop?
 
Visszakanyarodva Mark Robberdshez, az tetszett benne, hogy egy nagyon letisztult és rendszerezett tudást ad át. Az volt a benyomásom, hogy a sok évnyi gyakorlással bölcsebb lett, nem szigorúbb. Láthatólag sok zsákutcába belefutott a jógában és az astangában, ezért (is) nagyon kevés szabályhoz ragaszkodik már. Ha valamit fontosnak tart, azt meg tudja indokolni. Hangsúlyozza, hogy ahány gyakorló, annyi féle astanga létezik, és ezt valóban megvalósítja a tanításban. Otthon van az ászanázásban, a pránájámában és meditációban, de astangázni a jóga szellemisége miatt kezdett. Nála nem azért astangáznak az emberek, hogy minél hamarabb eljussanak a negyedik sorozat végéhez. Viszont a jól felépített gyakorlás mégis nagyon messzire viszi őket a fizikai gyakorlásban is. Ami pedig különösen tetszik benne, hogy nem ajánl semmiféle csodát, nincs receptre felírt belső béke, vagy maricsíászana D-vel bekövetkező bölcsesség. Letisztult, érett tudás és őszinte átadás – ami elég ritka szerintem.
 
Az astanga Mark Robberds esetében egy élő és folyamatosan változó rendszer. Ő is tanul a mai napig, olyan tanároktól mint Ido Portal, dr. Andreo Spina, és még sorolhatnám. Én úgy látom, hogy ezzel nem kevesebb lesz az astanga, amit tanít, hanem sokkal több. Nagyon érdekes látni, ahogy megtalálja az astanga és más rendszerek kapcsolódásait.
 
Nagyon felkapott hely lett Bali, szinte már nincs is olyan sztároktató, aki ne szervezne oda tábort. Visszamennél a mostani tapasztalataid alapján újra?
 
Most már értem, miért mennek ennyien. Ha jövőre sem lesz hosszabb elvonulás közelebb, szívesen megyek megint. Egyrészt gyönyörű hely, másrészt sokkal egyszerűbb külföldiként, mint India vagy sok más egzotikus ország. A helyiek állandóan mosolyognak, nagyon segítőkészek, és beszélnek angolul. A sziget tiszta, a közbiztonság jó, az ételek isteniek. És az sem utolsó szempont, hogy a szállás és étkezés nem nagy költség, ha nincsenek extra elvárásaid. Így még több hetes utakat is lehet finanszírozni. Ezek a retreatek általában úgy zajlanak, hogy a jógás programok adottak, a szállásodat és az étkezésedet magad intézed. Ez azért szuper, mert van egy közösséghez tartozás és egy önállóság is benne. Te döntöd el, mikor mész a többiekkel, és mikor lennél inkább egyedül. És te választhatod meg, hogy szuperluxusban töltöd a napjaidat, vagy megelégszel egyszerűbb körülményekkel.
 
Jógázol, amikor itthon vagy, és akkor is, amikor pihensz. Mi a kikapcsolódás ebben számodra?
 
Nekem természetes, hogy minden nap jógázom. Emlékszem, eleinte még rá kellett vennem magam, most már magától értetődő. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap három órát töltök a jógaszőnyegen, de az biztos, hogy a mindennapjaim fontos része. Természetesen nem két hét alatt alakult ki bennem a belülről jövő igény a rendszeres gyakorlásra, hanem szép fokozatosan, évek alatt. Ha nem tartanám ennyire hasznosnak és élvezetesnek a gyakorlást, akkor azt hiszem már rég nem oktatnék jógát. Mindenkinek azt mondom, hogy a jógaoktatás az egyik leghálásabb feladat a világon. Ez így is van, de azért néha szükségem van néhány hét pihenésre. Jógában nem tartok szünnapokat, de a tanításban igen. Ilyenkor jobban elmélyülök a saját gyakorlásomban, új impulzusok érnek, ezeket átgondolom, megemésztem, és aztán viszek mindent magammal a Mandalába. Talán nem tudja mindenki, de most elmondom, hogy itt vannak a legjobb fej gyakorlók a világon. 😀
 
Miben fejlődtél ezekben a hetekben? Van valami, amiről azt érzed, hogy gyökeresen változtatott a hozzáállásodon?
 
Talán most nem volt olyan, ami gyökeres változást hozott, de az is lehet, hogy néhány hét múlva máshogy látom. Mindig nagyon érdekes és tanulságos látni, hogyan működik a mysore astanga rendszer Mark Robberdsnél. Ebből sokat merítek, és igyekszem átültetni a tanultakat a mandalás astanga órákba is. Nagyon jó látni, hogyan motiválja a kezdőket, hogyan segít át egy-egy nehéz ponton, mennyit tanít a sorozatból, és milyen plusz gyakorlatokat alkalmaz. Mark Robberds elvonulásaira egy viszonylag fix társaság jár, úgyhogy nem nullláról kezdünk minden alkalommal. A tavalyi görögországi elvonulásra például csak olyanok mehettek, akik már gyakoroltak vele, most is talán mindössze ketten voltak, akik újak voltak. Ami Marknál mindig hasznos és érdekes, az a különböző rendszerek és az astanga találkozása. Idén nagy hangsúly volt a funkcionális hajlékonyságon és Ido Portal alapelvein – amelyeket egy ún. „Development Program” keretén belül végigbeszéltünk és gyakoroltunk részletesen, az astanga szempontjából nézve. Mivel a résztvevők többsége maga is komoly gyakorló és oktató, ezért ezek a délutáni workshopok igazi műhelymunkák voltak, jó vitákkal, érdekes véleményekkel és hasznos gyakorlatokkal.
 
Ahogy te magad, Robberds is az advaita védánta követője. Felmerült a filozófia is a képzésen? Milyen hatással van az advaita a gyakorlásodra?
 
Naná hogy, felmerült. Az advaitát nem lehet megkerülni, annyira erősen meghatározza a gondolkodásodat, beleértve a jógáról alkotott elképzeléseidet is. Az advaita védanta nem jelöl ki utat, vagy kötelező gyakorlatokat, viszont a világnézetedet alapjaiban meghatározza. Nekem elvette a mélyen dédelgetett, naív elképzelésimet a jóga gyakorlásával kapcsolatban, egy rövid időre egyébként abba is hagytam a gyakorlást, amíg ezt nem tisztáztam magamban. Sokkal nyitottabb lettem a jógában, így jutottam el olyan nem jógás tanárokhoz is, mint Ido Portal.
 
Balin heti egy délutánt szenteltünk filozófiának, pontosabban beszélgetésnek, Mark felolvasott egy szövegrészletet (nem szent szövegekből, hanem jellemzően érdekes blogbejegyzésekből vagy FB posztokból) elmondta ehhez kapcsolódóan a tapasztalatait, és elindult egy beszélgetés. Markra nagy hatással volt Ramesh Balszekár advaita mester, erről beszél sokszor, de advaitát nem tanít, hiszen nem advaita tanító. Szerettem ezeket a délutánokat is, az pedig külön ajándék, hogy Bali után egyből Ganga elvonulására mehetek, ami csak az advaitáról fog szólni.
 
 

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.