Top

A jógi nem eszik avokádót

earth

A jógi nem eszik avokádót

Úgy gondolod, sokat teszel az magadért: mozogsz, okosan táplálkozol, igyekszel eleget aludni, nem idegeskedsz (annyit), és KÖZBEN – mert ez is fontos! – a világra is odafigyelsz. Kvázi környezetvédőnek tartod magad, legalábbis bizonyos szinten, hiszen szelektíven szemetelsz, nem dobod el a zacskót a nyílt utcán, ha csak lehet, bicajjal jársz és takarékoskodsz a vízzel. Például.
 
Mindez jó és fontos, és persze valljuk be, trendi is. Ugyanakkor az itt-ott felbukkanó sznobizmusból is jó lenne visszavennünk! Ugyanis egy rakás „élelmiszer” létrehozása, előállítása, termesztése és tenyésztése olyan következményekkel jár, amelyek vagy emberek és állatok életére, egészségére, életterére káros, vagy globálisan a bolygónkra. Legalábbis a számunkra élhetősége tekintetében.
 
Hogy ez honnan jutott eszünkbe? Megjelent egy cikk a minap, mely öt egészségesnek tartott, divatos eledelt ragadott ki a sokból. Az avokádót, a lazacot, a kesudiót, a kukoricaszirupot és a nádcukrot. Nagyon izgalmas és szomorú látlelet, hiszen kiderül belőle, hogy az avokádó termesztése egy kisebb armageddonnal jár tulajdonképpen, a lazacok tenyésztése szörnyű körülmények között zajlik és még kezelik is őket ezzel-azzal, a kesudiót rabszolgák tisztítják, a kukoricaszirup előállítása során élhető vizek szűnnek meg, a nádcukor meg… Az egészségesnek kikiáltott nádcukor pedig eleve növényvédő szerekkel túlkezelt, ráadásul közvetetten tönkre teszi a korallzátonyokat.
 
Ne legyenek illúzióink!
 
Egyéb távolabbról (vagy közelebbről) érkező finomságok előállítása sem biztos, hogy bájos keretek között történik. Nem részletezzük, nincsenek hiteles forrásaink. Ugyanakkor jól bevált életmód lehet az, ha helyi terményeket fogyasztunk. Nem csupán lekövethetjük, hogy milyen körülmények között és ki termeli/készíti az adott ennivalót, mivel kezeli és egyáltalán milyen az attitűdje az illetőnek, hanem a környezetünkkel is jót teszünk. Olyan ételeket kellene ennünk, melyek lakóhelyünktől maximum 60 km-re esnek. A többi az fogyasztás, keresletgyártás, luxus, trendi, divat, érdekesség, gasztronómia. Nem feltétlenül ördögtől való, de bizonyosan nem létszükséglet egy egészséges, kulturált, kifinomult élethez. Ugyanakkor ezzel a felfogással sokat tennénk magunkért és a mi kis közös Földünkért is.
 
Szerző: Szálka Sarolta
Kép forrása: futurism.com

admin
No Comments

Post a Comment