Top
Urbán Jógi Live / Szerzők  / Anna  / A jógaoktatók oktatói – Németh Gergő
joga-hannabi-gergo

A jógaoktatók oktatói – Németh Gergő

Változik-e a gyakorlás az évek múlásával? Mit tanulhat egy jógaoktató az újabb és újabb képzések során? Mit adott a fasciális szemlélet? (És mi az egyáltalán?) Interjúsorozatunkban ezekről kérdeztük meg a Mandala jógaoktató képzések oktatóit.
 
 
NÉMETH GERGŐ – a Mandala Jógastúdiók alapítója
 
Mit gyakorolsz most?
 
Astangát, fasciális anatómiai alapokra helyezve. Újraépítem az egész gyakorlásomat. Azaz elölről kezdtem, újragondolom, újraértelmezem az alapokat. Ez a folyamat elsősorban az udzsáji légzés mélyebb megértéséhez vezetett, hiszen az astanga a légzésre épül. A figyelmem központjában most az van, hogy az apró mozdulatok, amelyeket minden nap gyakorolsz, pontosan hogyan követik a légzést, illetve a légzés hogyan támogatja ezeket.
 
Azok számára, akik nem járatosak a fasciális anatómiában, elmondanád, mi a jelentősége ennek az új szemléletmódnak?
 
A régi anatómia a mozgást úgy értelmezi, hogy a csontok az ízületekben mozognak, a szalagok rögzítik őket és az izmok mozgatják. Az új szemlélet viszont a fasciális, azaz kötőszöveti vonalak, leplek mentén értelmezi a mozgást, nyújtás és erősítés helyett aktiválásról és kapcsolatokról beszél.
 
Szerintem a jóga mozgásrendszerében mindez benne van, ugyanezeket a hatásokat, dinamikákat figyelték meg a jógik is, csak most már ez a tapasztalati tudás az anatómia nyelvén is megfogalmazható.
 
A figyelem irányának változásával a gyakorlásod célja is változott? Mondhatjuk ezt?
 
Annyiban mindenképp változott, hogy sokkal tudatosabban dolgozom a testemmel és a légzésemmel. Sokkal jobban működöm, erősebb és tudatosabb vagyok, mióta ezzel a szemlélettel gyakorlok. Természetesen ezek nem látványos dolgok, kívülről talán észre sem lehet venni. Nem lettem sokkal izmosabb vagy hajlékonyabb, de a belső tapasztalataim egészen mások. És nem csak több energiám van, de több időm is, mert a gyakorlásom hatékonyabb lett. Hangsúlyoznám, hogy ez a fajta testtudat nem csak a jóga, hanem minden egyéb típusú mozgás alapja lehet.
 
Mennyire jelenik meg a jóga a hétköznapjaidban?
 
Mi más a jóga, mint a hétköznapok tudatos megélése? Természetesen ennek része a gyakorlás is, azonban a jóga nem a gyakorlatok összessége, hanem sokkal inkább egy hozzáállás vagy szemléletmód. A jóga útja kezdődhet a fizikai gyakorlással, de a filozófiához, így végső soron a világ és saját magunk megismeréséhez vezet. Pontosabban annak felismeréséhez, hogy a kettő nem is különül el.
 
Emlékszel még az első jógaoktató képzésedre? Volt olyan képzés, amivel kapcsolatban az az emléked maradt meg, hogy “na, ez megváltoztatta a világomat”?
 
Minden képzés, amit elvégeztem, gyökeresen megváltoztatta a világomat. Az elsőre azért jelentkeztem, hogy rendszerezzem azt a tudást, amit összeszedtem különböző oktatóktól. Ez is történt: kialakult bennem egy kép arról, hogyan építsem fel a saját gyakorlásomat, illetve a jóga oktatását másoknak. Ez egy rendszerfüggetlen hatha jóga oktatóképzés volt, megtanultuk az alapokat, a jóga eszközeit, és hogy hogyan épül fel egy jógafoglalkozás. A második oktatóképzésemen, néhány évvel később, már inkább a meditációval és a jóga mentális részével foglalkoztam. Majd megismerkedtem az advaita védánta filozófiával, és az is ilyen “mindent megváltoztató” élmény volt, ismét mindent átrendezett. Azóta is folyton tanulok, de ez már inkább a tudás elmélyítése, sem mint új dolgok elsajátítása.
 
 
Szerző: Braun Anna
Fotó: Nyul Zsuzsa

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.