Top

A jógaoktatók oktatói – Istók

istok-joga-konyvtar

A jógaoktatók oktatói – Istók

Malik Tóth István

Malik Tóth István


 
 

Mit gyakorolsz most?
 
A gyakorlásom fókusza igen sokrétű, már csak annak köszönhetően is, hogy több időm lett az utóbbi időszakban. Pránájáma, ászana, meditáció, mantra és jóga nidrá is kap teret benne.

 

Változott ez az elmúlt évtizedekben?
 
Részben igen. Fiatalon, amikor sportolóként elkezdtem jógázni, először az ászanázáshoz tudtam kapcsolódni, de szinte azonnal a jógafilozófia is elkezdett mélyen érdekelni. A gyakorlásom formája az elmúlt évtizedekben alakult ugyan, de a lényegét változatlannak látom. Az első indiai utam előtt történt valami, ami gyökeresen alakította át a gondolkodásomat a jógáról. Azóta a csend a fókusz.
 
Mi a fontos számodra a tanításban?
 
Ahogy a gyakorlásomban, az óráimon is a csend áll a figyelem középpontjában. Azt tartom fontosnak, hogy legyen lehetőség visszahúzódni, visszavonulni a belső térbe, a belső csendbe. A jóga eszköztára ezt nagyon sok szinten elérhetővé, lehetővé teszi. Természetesen ez nem miattam vagy általam történik meg, hanem mert a jógázók közösségének tere és maguk a gyakorlatok támogatják, és a figyelem vezeti oda a gyakorlót.
 
Emlékszel az első oktatóképzésedre?
 
Nagyon is emlékszem! 2009-10-ben végeztem el, egy egy éven át tartó hathajóga oktatóképzés volt. Előtte mindig egyedül gyakoroltam, egyáltalán nem volt tapasztalatom a közösségben való jógázásról. Érdekes volt megtapasztalni, hogy az oktató engedi belépni a gyakorlókat a legintimebb szférájába, hiszen a jógaórán ez történik. Ha praktikus szempontból keresem a választ, akkor azt mondhatom, hogy az első képzés rendszerezte, szisztematizálta a tudásomat.
 
Hogyan van jelen a jóga az életedben? A gyerekeid már elég nagyok, mégis van vagy lehet egyfajta feszültség a hétköznapok és a jógagyakorlás órái között…
 
Az én életem úgy alakult, hogy már nem válik ketté a jóga- és a nemjóga-élet… A gyakorlás, az oktatás, a jógával, spiritualitással foglalkozó könyvek, amelyeket fordítok, mind-mind egy dologról szólnak. Ha így nézzük, a munkám is már teljesen a jóga köré épült.
 
Sokat jársz Indiába, gyakorlókat is viszel. Miért olyan fontos számodra az utazás?
 
Indiában vannak helyek, amelyek fontosak, azt hiszem ez a pontos megfogalmazás. Ilyen például az Arunácsala, a Vörös hegy, melyet Siva, a csend megtestesülésének tart a hagyomány. Az elme számára persze felfoghatatlan az, ami ott van, mégis érezhetően történik ott valami, amit máshol sokkal nehezebb megtapasztalni. Természetesen nem kell ehhez elmenni sehova, de egy ilyen utazás nagy segítséget adhat.
 
 

Szerző: Braun Anna

Fotó: Lukácsi Ákos

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment