Top

A jóga rock’n’roll

_ZSU6077

A jóga rock’n’roll

Én imádom a jógában, és különösen az astangában, hogy olyan rendszerbefoglalhatatlan. (Miközben maga a gyakorlatsor persze egy tökéletes rendszer, de most nem erre gondolok.) A jóga nem edzés, de mégis: csupa-csupa jótékony hatása van a testedre. Nem balett, de mégis van egy esztétikája, ami semmihez sem hasonlítható. Nem terápia, de mégis helyretesz mentálisan és lelkileg. Aki jógázik, mindent megtesz azért hogy jól legyen, és ez menő.
 
Ha rossz, akkor is jó
Sokszor beszéltünk már arról, hogy ez az egész jóga nem egy lineáris vonal, nincs egyenes út az erőhöz, lazasághoz, bölcsességhez, szépséghez, sőt, valójában nem érkezel meg soha. De az utadon minden kiderül. Sőt, sokszor éppen az a lényeg, hogy szembesülj a rosszal, a félelmekkel, a prekoncepcióiddal, a tévedéseiddel, és – ahogy a lábad elé kerülő kővel tennéd az úton – átlépj rajtuk.
 
Enyém, tiéd, miénk
Érdekes dolog a jógában, hogy miközben egy magányos tevékenység (csak te és a jógaszőnyeg…), valójában nagyon erősen hatunk egymásra általa. Amikor melletted jógázik valaki, máris más a helyzet, mint amikor tök egyedül ászanázol. Amikor tele van a terem, és tényleg csak a sokféle, (mégis, valahogy egyformának tűnő) légzésáramlást hallgatod, egyszerre vagy jelen magadban, belül, és egy közös térben, kívül. A termeből kilépve a jóga köré úgy épül közösség, hogy valójában nem erőltettünk semmit, adódik magától.
 
Békén hagyva lenni
A jóga nem hajt. Nincs még 10 km a 42-ig, amit valahogy ki kell bírni. Nincs olyan, hogy el kell jutni a navászanáig, mert különben nem jó, amit csinálsz. Ha akarsz, megállsz és kész. Arra figyelsz, ami te vagy az adott pillanatban, az adott fizikai állapotodban, az adott helyen. A jógának ez az egyirányúsága, egyértelműsége pedig magától hozza az érzést, hogy valójában minden jó úgy, ahogy van. Elkezded értékelni ezt az állapotot, és egy idő után egyre többször meg is tudod teremteni magadban.
 
A jógások humora más
Mielőtt bárki azt állítaná, hogy élete minden egyes pillanatában tündérbogár, elfogadó és megértő az embertársaival a jógának köszönhetően, bökje oldalba magát. Dehogy vagyunk cukifejek. Sőt, szerintem az a helyzet, hogy egy idő után sokkal érzékenyebbek vagyunk. Hamarabb szemet szúr a hülyeség, legfeljebb a reakciónk lesz rá más, idővel. Én azt bírom a jógásokban, hogy a legtöbb helyzetre képesek (vagyunk) derűvel és elfogadással reagálni.
 
Szóval… ma már jógáztál?
 
 
Szerző: Nimila Ági
Fotó: Nyul Zsuzsa

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Post a Comment