Top
Urbán Jógi Live / Szerzők  / Gergő  / A hatha jóga (meglepően) rövid története
Baddha konasana

A hatha jóga (meglepően) rövid története

A jóga mint a valóság megismerésének eszköze, vélhetően az ősi vallásokkal együtt született. Annyit tudhatunk biztosan, hogy legalább ötezer éve jelen van Indiában, ahova az indoeurópai eredetű árja nép hozta magával. Számtalan iskolája és megközelítése alakult ki az idők folyamán, ezek közül a legfiatalabb, mégis a legelterjedtebb: a hatha jóga.
 
Bár ma Nyugaton a legtöbben a hatha jóga valamely irányzatát gyakorolják, történetét mindössze néhány száz évre tudjuk visszavezetni. Úgy tűnik, korunk emberéhez közelebb állnak a jóga egészségmegőrzést, testfejlesztést és stresszoldást célzó gyakorlatai, mint az élet nagy kérdéseivel foglalkozó bölcseleti megközelítések. A hatha jógát gyakorlók tábora ezért jóval nagyobb, mint a meditációra vagy vallásos megközelítésre hangsúlyt fektető jógaiskoláké.
 
A hatha jógában a jóga ősi bölcselete fonódik össze tantrikus és sámánisztikus eredetű gyakorlatokkal, amelyek így együtt hozták létre jóga jellegzetes mozgásrendszerét, kombinálva légzőgyakorlatokkal, mentális technikákkal és életviteli szabályokkal.
 
Krisnamacsárját szoktuk a modern jóga atyjának nevezni, mert az ő iskolájából eredeztethető a legtöbb modern jógairányzat. Két leghíresebb tanítványa, Pattabhi Jois és Iyengar az első indiai jógik között voltak, akik nyugati tanítványokat is elfogadtak. Olyan mély és hatékony tudást adtak tovább, ami megalapozta az ászanagyakorlás módját szinte minden jógaiskolában. A modern jógairányzatok, mint a astanga vinyásza, illetve az Iyengar jógarendszerek mozgásanyagára épülnek.
 
A jóga filozófiáját és a meditációt a jógaoktatók többsége Patandzsali Jóga-szútrái alapján tanítja, az ászanák és a pránajáma pedig a hatha jóga tanítói láncolatán keresztül jutott el hozzánk. A hatha jógát általában bevezetésnek tekintik a jóga bölcseleti rendszerébe, de már alapszinten is rendkívül értékes és hasznos tudást ad.
 
 
Szerző: Németh Gergő

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.