Top
Mandala Jóga Online / Filozófia  / A fák titkos élete
a-fak-titkos-elete

A fák titkos élete

A valóság nem változik, viszont az elképzelésünk róla (jó esetben) változhat!
 
Évszázadokig az volt az uralkodó világkép Európában, hogy csak az embernek van lelke, tehát az állatok és növények nem képesek szenvedni. Ennek köszönhetően alakulhatott ki a mai ipari állattenyésztés, az állatkísérletek, a cirkusz, az állatkertek, stb.
 
Aztán a vallást felváltotta a tudomány, és a lélek helyébe az idegrendszer került. Minél fejlettebb az idegrendszer, annál tudatosabb az élőlény. Pontosabban annál jobban hasonlít a tudata az emberére. Ezért egyre érzékenyebbek lettünk az állatok szenvedésére – jogokat kaptak, sok helyen csökkentették a szenvedés mértékét, az állatkínzást egyre több országban börtönnel büntetik.
 
De mi van, ha nem az idegrendszer a kulcsa a tudatosságnak? Ha léteznek minőségileg más, de hasonlóan komplex tudattal rendelkező élőlények? Számomra sosem volt kérdés, hogy a fák is szenvednek, ha letörik egy águkat, vagy hogy a krumplinak is van valamiféle reakciója arra, ha kitépik a fölből. Persze nem tudom elképzelni, milyen lehet a növények tudata, de nincsenek kétségeim afelől, hogy rendelkeznek ilyesmivel.
 
A jógában és a buddhizmusban a szenvedéssel kapcsolatban “érző lényekről” beszélnek, amibe a legapróbb élőlény is beletartozik, és sokan ugyanolyan tisztelettel bánnak a növényekkel, sőt, a tárgyakkal is, mint embertársaikkal. Mert az ahimszá, a nem-ártás elve egy világszemlélet: az élet, mint jelenség tisztelete, minden lehetséges formájában. Létezésünk együtt jár más lények szenvedésével és pusztulásával, de a szükségtelen pusztítás káros mind a környezetünkre, mind magunkra nézve.
 
És mi a helyzet a tudatlanságból elkövetett károkozással? Be kell látnunk, hogy az emberi tudat alaphelyzete a tudatlanság. Keveset tudunk a világról és önmagunkról, mégis úgy viselkedünk, mintha kézben tartanánk a dolgokat.
 
Azért az erdőket most már jó lenne elfogadni, mint komplex organizmusokat, és kicsit több tisztelettel báni velük.
 
#ületessfát #savetheforest #savethetrees
 
Az azonos című könyvet itt szerezheted be: “Fák titkos élete” /Peter Wohlleben
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.