Top
Urbán Jógi Live / Filozófia  / A csodatévő jógi
ger_halpoz2

A csodatévő jógi

Sokan mondják, hogy a jóga valódi tudomány – nem szükséges hinni valamifajta felsőbb lényben vagy törvényben, elegendő a kitartó gyakorolás, az eredmény garantált. Ebben sok igazság van, azonban ne felejtsük el, hogy a jóga egy szubjektív, belső út, az egyéni adottságok és igények mentén építkezik. Jóga egy van, de ahány gyakorló, annyi megközelítés, értelmezés, módosítás. A jóga terápia, az ember egészét kezeli. Minden síkon az egyensúlyt, a harmóniát igyekszik helyreállítani.
 
A jóga szokatlan pózai, meglepő gyakorlatai azt sugallják, hogy valami különleges, a hétköznapi valóságon túli tanítás részesei vagyunk. Sok gyakorlóban ki is alakul egyfajta csodavárás: minél extrémebb egy technika, annál vonzóbb, annál érdekesebb, és annál jobban bízunk a csodálatos hatásaiban. Pedig az emberi test és elme felépítése nem változott jelentősen az idők folyamán, ezért a klasszikus jógatechnikák nagyon hasonló logika mentén épülnek fel, mint a modern gyógytornász kezelések. Persze most már sokkal többet tudunk az anatómia elméletéről, a jógik pedig inkább önmaguk megfigyelésével fejlesztettek ki számunkra varázslásnak tűnő mozdulatsorokat.
 
A jóga arra tanít, hogy az elméleti tudás mellett minél pontosabb testtudatot is fejlessz ki, a kettő együtt vezet a leghatékonyabb gyakorlás összeállításához magad és tanítványaid számára.
 
Korunkra jellemző, hogy sokszor nincs türelmünk kivárni, amíg letisztul a megszerzett tudás, és túl hamar kezdünk el olyan technikákat oktatni, amikről csak felszínes tudással rendelkezünk. Ha az oktató alkatilag is hajlamos a misztifikációra, azaz olyan eredményeket sugall, olyan elvárásokat közvetít az egyes gyakorlatokkal kapcsolatban, amik nem megalapozottak, akkor a tanítványok könnyen esnek a csodavárás csapdájába. A jóga nagyon ritkán és csak nagyon magas szinten képes gyógyításra. A jóga mozgásrendszerének a célja a megelőzés, az egyensúly visszaállítása, nem pedig a súlyos problémák egyéni kezelése. Nem szerencsés néhány jógatechnika gyakorlásától várni, hogy meggyógyítson olyan betegségeket, amikre egy képzett gyógytornász is csak több hónapnyi kezeléssel képes.
 
A guruhisztéria, a csodavárás, a misztifikáció sokkal könnyebben alakul ki, mint hinnénk, különösen, ha a tanító olyan misztikus helyről származik, mint India. Racionalitásra törekvő társadalmunk ki van éhezve a csodákra, és ha már a vízen járni kevesen tudnak, akkor a különösen nehéz ászanáktól, a csakrák bekapcsolásától vagy éppen a meditációtól várjuk a megváltást. Pedig a jóga nagyon őszinte út. Nincs semmi rejtve, nincs semmiféle misztikus hatása. 99% gyakorlás, 1% elmélet. És ahogy egy élsportoló vagy artista is olyan dolgokra képes a sokéves erőfeszítések következtében, ami egy hétköznapi ember számára elképzelhetetlen, úgy a jógi is kifejleszthet olyan különleges képességeket, amiktől a laikusok joggal esnek ámulatba. A jógát éppen ezért nevezik gyakran tudománynak. A tanító által bejárt úton haladva nagyon hasonló eredmények érhetőek el, természetesen az egyéni adottságok függvényében.
 
Ne várjunk a csodára. Ne várjunk az extrém gyakorlatoktól extrém hatásokat. Vagy minden csoda a világon, vagy semmi sem az.
 
“A jóga egyszerű. Minden más bonyolult.” Manju Jois
 
 
Szerző: Németh Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.