Top
Urbán Jógi Magazin / Szerzők  / Anna  / 99% tapasztalat
simon1100

99% tapasztalat

99% gyakorlat és 1% elmélet (a varázslatról máskor írok majd😀) – megszámlálhatatlanul sokszor írtam le és gondoltam végig ezt a mondatot. Mielőtt jógázni kezdtem volna, “csak” sportoltam. Figyeltem az eredményt, a teljesítményt, a testem változásának irányát, de sosem a folyamatot. Mozogtam, mert volt erre igényem, mert megszoktam, mert féltem, hogy elhízom, mert így láttam helyesnek, mert így éreztem magam jól. Sok érvem volt a mozgás mellett, de sem az önismeret, sem a tapasztalatszerzés nem volt köztük.
 
Egyáltalán nem értettem volna meg akkor, ha valaki azt mondja nekem, amit én mondok ma másoknak: a testeden keresztül láthatod meg önmagad, a határaidat, az érzékenységedet, a feszültségeidet. Számomra az önismeret egy kognitív folyamat volt, a test pedig egy kommunikációs eszköz – leegyszerűsítve persze a képletet.
 
Aztán a jógagyakorlás átírta ezt a szemléletet, a tapasztalatszerzés más tartalmat kapott. És most ezzel a szemmel figyelem Simon első lépéseit, a fejlődésének útját. Látom, hogy képes járni, hiszen nap mint nap megteszi, de azt is látom, amikor megijed ettől és inkább segítséget kér, látom, hogy a mozgás új távlatokat nyit előtte, de először óvatosan tapogatózik, folyamatosan keresve a támaszt, aztán amikor megbizonyosodott arról, hogy a háttér stabil, nekiindul. Nevet, ha sikerül, amire vágyott, sír, ha nem.
 
Napról napra alakul a talpa, a lábfeje, változik a gerincének az íve, éppen úgy, ahogy a rendszeres jógázás során a felnőtteké. Egyre alkalmasabbá válik a teste arra, amit meg szeretne oldani.
 
Emlékeztet arra, hogy mekkora szükség van a figyelemre, a bizalomra és a támogatásra minden nap. És arra is, hogy jobban kell figyelnem a talpak munkájára😀
 
A 99% tapasztalat új értelmet kapott. Az 1 % elmélet mellett viszont ott van az 1% kitartás és 1% önbizalom is. Még az is lehet, hogy e kettő még nagyobb súllyal esik latba.
 
Szóval gyakoroljunk úgy, mint a kicsik: minden napra elég egy-egy új lépés❤️, az is bőven elég tapasztalatot hoz. Holnap pedig új nap, új lépés, új tapasztalat következik.
 
 
Szerző és fotó:

Németh Gergő

Meggyőződésem, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.